IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nike с глоба от ЕС за ограничения върху продажбите на футболни стоки

Световният производител на спортни стоки е получил отстъпка от 40% от наложената глоба благодарение на оказаното сътрудничество на разследването

15:51 | 25.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Архив Ройтерс

 

Европейската комисия наложи глоба на производителя на спортни стоки Nike заради ограниченията в продажбите на продукти с логото на някои от най-известните европейски футболни клубове, съобщава BBC.

Глобата от 12,5 млн. евро се отнася за стоки като чаши, спално бельо и канцеларски материали, които носят марката на съответния клуб, но не и на Nike.

Сред засегнатите са и стоки с логата на отборите на Манчестър Юнайтед и Барселона.

Комисията е установила, че Nike е ограничавала фирмите, които са произвеждали и продавали продуктите, от разпространението им в чужбина.

„Футболните фенове много обичат брандираните продукти на техните любими отбори“, заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер. Тя обясни още, че Nike е попречила на много от притежателите на лицензи да продават брандирани продукти в друга страна, което е довело до по-малък избор и съответно до по-високи цени за потребителите.

Освен стоки с логото на Манчестър Юнайтед и Барселона са били засегнати още и такива на отборите на Ювентус, Интер Милан и Рома, както и Френската футболна федерация.

Незаконните практики са били прилагани между 2004 и 2017 г., посочиха още от Европейската комисия.

Световният производител на спортни стоки е получил отстъпка от 40% от наложената глоба благодарение на оказаното сътрудничество на разследването.

Nike е сутрудничил на комисията извън нейното правно задължение, като е предоставил информация, която е позволила на властите да разширят обхвата на случая.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още