IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nike систематично унищожава нови маратонки в Германия?

Германският закон забранява това, компанията е заплашена от сериозна глоба

16:33 | 11.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Модната индустрия е по-виновна за създаване на емисии въглероден диоксид от авиацията и корабоплаването, взети заедно. Ускореният растеж на бързата мода е особено добре илюстриран от примера на маратонките: в днешно време се продават два пъти повече маратонки, отколкото през 2012 г. - в резултат на това индустрията генерира приходи от 70 млрд. щатски долара годишно. 

Имиджът на "убиец на климата" не подхожда на нито един голям производител на спортни стоки, поради което някои активно се опитват да се борят с лошата репутация с програми за рециклиране. Главният изпълнителен на Nike Джон Донахю, например, уверява на уебсайта на компанията, че устойчивостта е един от основните приоритети.

„В надпреварата срещу изменението на климата ние не просто чакаме решения. Ние ги създаваме“. В някои магазини на Nike за пример са поставени кутии за връщане с етикет „Рециклирайте старите си обувки". Компанията обещава да рециклира старите маратонки. Според от износени обувки трябва да бъде създаден Nike Grind - материал, от който се правят нови обувки, дрехи или дори спортни уреди.

Разследвания на германския канал ARD, седмичния вестник Die Zeit и стартъпа за разследваща журналистика Flip обаче сега показват: под прикритието на програмата за рециклиране, с която групата се опитва да се представи като особено устойчива, се връщат систематично и нови стоки, например връщани от клиентите само няколко дни след покупката. След проучването служители на фабрика за рециклиране в Херентхаут, Белгия, хвърлят нови обувки в машина, в която след това те се унищожават. Освен това редакторите разполагат с доказателства, че стоките се връщат от клиенти, така наречените Retours.

Халето за рециклиране се управлява от Nike в сътрудничество с местна компания за изхвърляне на отпадъци. Репортерите са поръчали спортни обувки директно от Nike на нейния немски уебсайт и след това са оборудвали обувките с GPS приемник и са ги изпратили обратно на Nike. Журналистите успяват да проследят пътя за връщане: обувките са докарани в съоръжението за рециклиране в Херентаут за кратък период от време и след това - унищожени.

По въпрос на седмичника говорителка на Nike признава, че поне Retours, „които показват признаци на възможни повреди или признаци на износване", се унищожават и рециклират. Говорейки само за „признаци", компанията отваря широко поле за тълкуване. Групата отрича възможността нови, безупречни обувки да бъдат унищожени. „Неизносените и безупречни артикули се връщат на рафтовете за препродажба“, поясняват от компанията.

Унищожаването на върнати стоки, които са годни за употреба, е забранено в Германия. Кристофър Щолценберг, говорител на Федералното министерство на околната среда, описва случая пред Die Zeit като възможно нарушение на германския закон за рециклиране. „Според закона на отпадъците избягването им има основен приоритет и предимство пред всички други мерки за обезвреждане, като рециклирането“, цитира Щолценберг седмичникът. Според него когато продуктите се продават, трябва да се гарантира, че тяхната използваемост ще се поддържа и те няма да се превръщат в отпадъци. Сега се очаква германски държавен орган да вземе мерки, като компанията е заплашена и от глоба до 100 000 евро. Тъй като Nike Deutschland GmbH е регистрирана в Берлин, подразделението на Сената на Берлин за околната среда, трафика и опазването на климата ще бъде отговорно за решението. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още