IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nike смекчава политиката си за заплащане към бременните спортистки

Компанията обяви, че ще премахне за 12 месеца изискването за добро представяне за спортистките, които решат да имат дете

15:46 | 25.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В отговор на критиките за несправедливо отношение към жените спортисти по време на бременността им Nike обеща да представя по-добре политиките си и да промени правило, заради което жените губят заплащането си, когато забременеят съобщава Bloomberg.

Компанията премахва изискването за добро представяне за „12 месеца за спортистките, които решат да имат дете“, заяви вицепрезидентът на Nike Ейми Монтан в докладна записка до служителите. „Ангажираме се също занапред да включим писмени клаузи, засилващи тази политика, във всичките ни договори с жени спортисти“, допълни тя.

Рекламите на Nike наблягат върху възможностите на жените, но в последно време спортистки заявиха, че са били наказани заради избора им да имат дете. „Забременяването е като целувката на смъртта за жена спортист“, посочи в статия за New York Times бегачката Фийби Райт, която била спонсорирана от Nike до 2016 г. „В никакъв случай не бих казала на Nike, ако бях бременна“, допълни тя.

Златната олимпийска медалистка Алисън Феликс разказа историята си тази седмица, като заяви, че Nike искала да й плаща със 70% по-малко след забременяването й.

Правилото за 12-те месеца означава, че от спортистките няма да се изисква да поддържат определено ниво на представянето, за да запазят заплащането си.

„Научихме с тъга нейното преживяване, но я подкрепяме и й се възхищаваме, както винаги сме правили, за това че реши да говори“, посочва Монтан в докладната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още