IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов опит за продажба на Formula 1?

Американски имотен магнат и Катар се съюзяват в опит да придобият дела на CVC Capital Partners

22:02 | 23.06.15 г.
<p>
	Ако се стигне до сделка, вероятно главният изпълнителен директор на Formula 1 Бърни Екълстоун също ще продаде своя дял от 5%. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Ако се стигне до сделка, вероятно главният изпълнителен директор на Formula 1 Бърни Екълстоун също ще продаде своя дял от 5%. Снимка: архив, Ройтерс

Собственикът на американския футболен отбор Miami Dolphins се съюзява с Катар да поеме контрола върху Formula 1, съобщава FT.

RSE Ventures – компания, основана от 75-годишния имотен и спортен магнат на Стивън Рос, иска да купи 35,5 на сто от холдинговото дружество, което притежава Formula 1, от CVC Capital Partners.

Инициативата се подкрепя от Qatar Sports Investment – собственикът на футболния клуб Пари Сен Жермен. Според запознати източници на изданието катарският фонд иска да купи цялата Formula 1.

Ако се стигне до сделка, вероятно главният изпълнителен директор на Formula 1 Бърни Екълстоун също ще продаде своя дял от 5%. От RSE обаче са обсъждали с него да продължи ангажимента си към Formula 1.

Американската компания ще подаде официална оферта до няколко седмици. От CVC засега отказват коментар, а Екълстойн посочи, че не му е известно “сделката да е на масата”, отбелязва изданието.

Регулаторът на моторните спортове също все още не е получил заявление за одобряване на сделката.

Последният сериозен опит за закупуване на Formula 1 беше през миналата година, когато Liberty Global и Discovery Communications се опитаха да придобият 49 на сто.

Стивън Рос е председател на борда на директорите на Related Companies – международна имотна група с активи за повече от 20 млрд. долара, като е участвал и в проекта за Time Warner Center в Ню Йорк.

RSE Ventures е създадена през 2012 г. в партньорство с Мат Хигинс, който беше главен оперативен директор на компанията, отговорна за възстановяването на Световния търговски център.

Катар демонстрира силен интерес към  Formula 1, след като провеждането на Световното първенство по футбол в страната през 2022 г. е под въпрос заради корупционните скандали във ФИФА.

CVC контролира Formula 1 в продължение на почти 10 години, но от 2012 г. започна да намалява дела си. Това е и един от най-успешните залози в историята на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още