IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов рекорд за продадена на търг картина на Моне - 81,4 млн. долара

Платното "Meule" беше купено за тази сума на търг на Christie's в Ню Йорк

11:29 | 18.11.16 г.
<p>
	Продадената картина на Клод Моне &quot;Meule&quot;.<em> Снимка: www.christies.com</em></p>

Продадената картина на Клод Моне "Meule". Снимка: www.christies.com

Картина на Клод Моне постави рекорд за най-скъпо продадена негова творба на търг в сряда, като беше купена за 81,4 млн. долара след продължило 14 минути наддаване, пише Bloomberg.

Платното от 1891 г. носи името „Meule” и беше продадено в рамките на вечерен търг на Christie’s за импресионистично и модерно изкуство, който събра общо 246,3 млн. долара. Сумата е с 69% по-висока спрямо същия аукцион година по-рано. Освен това миналата година Christie’s организира и търг „The Artist’s Muse” за изкуство от XX век, който събра близо половин милиард долара.

Силната вечер следва обявяването на по-слаби очаквания за тази седмица, в която се провеждат търговете в Ню Йорк. Голяма част от търговците се отказаха от участие в аукционите заради пазарните сътресения и волатилността, свързана с избора на новия президент на САЩ. Christie’s, Sotheby’s и Phillips се стремят към продажби в размер на 1 млрд. долара тази седмица, което е с 49% под миналогодишната сума.

Christie’s постави рекорди за най-високо продадени на търг творби на двама художници в сряда – Моне и Василий Кандински, чиято абстрактна композиция от 1935 г. “Rigide et courbe" беше продадена за 23,3 млн. долара.

"Тази вечер ясно можем да видим, че произведенията на изкуството с изключително високо качество достигат много високи цени“, коментира Кристоф ван де Веге, търговец на изкуство от Ню Йорк.

Картината на Моне се оказа топ лотът, като се очакваше тя да бъде продадена за 45 млн. долара. Произведението последно е предлагано на търг през 1999 г., когато достигна цена от 12 млн. долара. Предишният рекорд за картина на Моне е 80,4 млн. долара, който не беше подобрен от 2008 г. досега.

11% от наддаващите и купувачите се оказаха азиатски колекционери. Японският милиардер Юсаку Маезава купи за 22,6 млн. долара портрет на Дора Маар, нарисуван от Пабло Пикасо през 1938 г. Това беше една от общо 11 творби на Пикасо, предложени на търга. 10 от тях намериха купувачи.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 7 години
Що за луд би дал и осем зеленички дори за тая мацаница?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още