IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов скандал около Олимпиадата – уволниха директора на церемонията по откриването

Организаторите бяха принудени да отстранят Кентаро Кобаяши заради видео, в което той се шегува с Холокоста

15:11 | 22.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Олимпийските игри в Токио се сблъскват с поредната PR катастрофа, след като организационният комитет беше принуден да уволни директора на церемонията по откриването на спортното събитие само ден преди неговия старт, съобщава Bloomberg.

Причината за премахването на Кентаро Кобаяши е свързана с появата на видео отпреди няколко десетилетия, на което въпросният директор се шегува с Холокоста.

Скандалът е поредният удар за Япония в навечерието на Игрите, които ще се проведат при безпрецедентни обстоятелства - без зрители и против мнението на голяма част от японската общественост, тъй като броят на новозаразените с коронавирус в страната отново започна да расте. 

"Открихме, че в миналото Кентаро Кобаяши се е подигравал с една мрачна част от историята и поради тази причина днес той бива отстранен от поста си", заяви шефът на организационния комитет на Игрите в Токио 2020 Сейко Хашимото. „Извиняваме се дълбоко за причинените проблеми и притеснения“, добавя тя.

Видео, споделено в социалните мрежи, показва как Кобаяши, докато работи като комик, се шегува с Холокоста в скеч. Вестник Mainichi съобщава, че видеоклипът е от 1998 г. В същото време еврейската организация за защита на човешките права Simon Wiesenthal Center (SWC) осъжда коментарите на Кобаяши, определяйки ги като „злонамерени“.

„Всяка асоциация на този човек с Олимпийските игри в Токио би обидила паметта на шест милиона евреи“, посочват от организацията.

Японският външен министър Мотеги Тошимицу също осъди коментарите на Кобаяши, като ги нарече "дълбоко обидни и неприемливи". „Подобни забележки също противоречат изцяло на стойността на единството, към което се стремят Олимпийските и Параолимпийските игри, и на нашата цел да обособим общество, където всеки може да живее в хармония“, посочва Тошимицу.

С уволнението на директора в последния момент остава неясно как ще се проведе церемонията по откриването в петък, признава Хашимото.

Премиерът на островната страна Йошихиде Суга ще присъства на събитието заедно с първата дама на САЩ Джил Байдън и френския президент Еманюел Макрон.

Поредният скандал около Игрите е предшестван от оставката на композитора, чиято музика трябваше да бъде използвана за церемонията по откриването, след като се появиха стари интервюта, в които той признава, че е тормозил деца с увреждания в училище.

Самата Хашимото беше назначена за ръководител на организационния комитет, след като нейният предшественик, бившият премиер Йоширо Мори, се оттегли от поста заради скандал, свързан с дискриминационни забележки по адрес на жените по-рано тази година.

Проучване на общественото мнение на японския телевизионен оператор JNN на 3-4 юли установява, че 35% от анкетираните подкрепят провеждането за Олимпиадата без зрители, докато 26% предпочитат да бъде разрешен достъпът за някои фенове, а 34% искат отмяна на Игрите или тяхното ново отлагане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още