IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата столевка на БНБ е с пълната гама от защитни елементи

Банкнотата променя цвета си в детайл от паметник на Алеко Константинов от смарагдовозелено към сапфиреносиньо, има обемно триизмерно изображение на числото 100

17:14 | 14.12.18 г.
<p>
	<em>Илюстрация: БНБ</em></p>

Илюстрация: БНБ

Българската народна банка пуска в обращение нова серия банкноти, чийто дизайн и основни елементи се запазват без съществени изменения, но в тях има нови защитни елементи. От 28 декември новата столевка ще е законно платежно средство, съобщи пресцентърът на централната банка.

В новата банкнота от 100 лева е вложен допълнителен знак за незрящи граждани. Той се състои от пет дебели и шест тънки линии, разположени под ъгъл на двете къси страни на банкнотата.

Нова е холограмната лента с оптични ефекти, които се редуват при промяна на ъгъла на наблюдение, те са изображения на еделвайс и профил на Алеко Константинов; цветен холограмен портрет на Алеко Константинов; детайл от паметник на Алеко Константинов, променящ цвета си от смарагдовозелено към сапфиреносиньо при промяна на ъгъла на наблюдение; динамичен шахматен ефект с промяна на цвета от смарагдовозелено към сапфиреносиньо при промяна на ъгъла на наблюдение и обемно триизмерно изображение на числото 100.

За направата на банкнотата е използвано мастило с оптичен ефект – числото 100 е отпечатано с променящо цвета си мастило с динамичен шахматен ефект, което при промяна на ъгъла на наблюдение се променя от смарагдовозелено към сапфиреносиньо.

Осигурителната нишка е вградена в хартията и частично излиза от обратната страна със светъл повтарящ се текст „БНБ 100“ и с динамичен шахматен ефект, променяща цвета си от смарагдовозелено към сапфиреносиньо.

Изображението на повтарящия се текст „БНБ 100“ се чете от лицевата страна при поставяне на банкнотата срещу източник на светлина.

Банкнотата е с воден знак с висока резолюция – наблюдава се при поставяне на банкнотата срещу източник на светлина. Състои се от полутоново изображение с висока резолюция на портрета на Алеко Константинов. Изображенията се наблюдават и от обратната страна на банкнотата.

На лицевата страна на новата банкнота са изобразени портрет на писателя Алеко Константинов, фигури и елементи, свързани с туристическото движение в България, заглавната страница на пътеписа „До Чикаго и назад“, вертикално отпечатани текстове „Алеко Константинов“ и „1863–1897“ и е обозначена номиналната стойност на банкнотата с цифри и думи.

На обратната страна са изобразени елементи, свързани с живота и творчеството на писателя Алеко Константинов, и е обозначена номиналната стойност на банкнотата с цифри и думи.

За изработването на книжните пари е използвана хартия, тонирана в зелен цвят, с лаково покритие след отпечатване.

От БНБ напомнят, че банкнотите с номинална стойност 100 лева, емисия 2003 г., продължават да бъдат в обращение заедно с купюрите с номинална стойност 100 лева, емисия 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още