IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият директор на Nike обновява мениджърския екип

Компанията е изправена пред задълбочени проверки заради допинг скандал, засягащ спортния проект Nike Oregon, и заради обвинения в дискриминация между половете

13:06 | 19.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>&nbsp;Източник: Pixabey</em></p>

 Източник: Pixabey

Новият главен изпълнителен директор на американския производител на спортни стоки Nike Джон Донахю освежава мениджърския екип, а двама дългогодишни мениджъри отпадат от сметките му. 

Промените в ръководството включват нов главен оперативен директор и нов главен финансов директор, съобщава CNBC.

Анди Кемпиън, настоящият изпълнителен вицепрезидент и финансов изпълнителен директор, ще замени Ерик Спрънк като главен оперативен директор, от 1 април, се казва в съобщение на компанията, с уточнението, че Спрънк ще напусне Nike.

Матю Френд, главен финансов директор по оперативните сегменти и вицепрезидент по връзки с инвеститорите, ще заеме позицията на финансов директор. Акциите на Nike поскъпнаха с малко под 1% в следборсовата сесия след оповестяването на новината. Nike има пазарна стойност от близо 159 млрд. долара, а акциите ѝ са повишили цената си с повече от 19% за последната година.

През октомври Nike обяви, че Джон Донахю, член на борда на Nike и бивш изпълнителен директор на eBay, ще замени дългогодишния изпълнителен директор Марк Паркър от 13 януари. Паркър, който беше назначен за изпълнителен председател, поясни, че този ход ще доведе до „партньорство в тясно сътрудничество с Джон и ръководния екип“.

Хайди О’Нийл, която от 21 години е в компанията и сега е президент на Nike Direct, ще стане ръководител на отдела за потребители и пазари от 1 април. Тя наследява Елиът Хил, който ще напусне Nike, съобщиха от компанията, без да уточняват кога ще се случи това. Така за първи път жена се възкачва на една от лидерските позиции в компанията.

"Лидерството на Хайди и Анди изигра важна роля за развитието на компанията и за осъществяването на стратегията на Nike през последното десетилетие", споделя Джон Донахю, президент и изпълнителен директор на Nike. „На новите си позиции те ще имат още по-голямо влияние върху успеха на Nike в бъдеще“, поясни той. "Матю има повече от 10 години опит в компанията в ролята на финансов директор и ще бъде чудесно допълнение към нашия ръководен екип", добави още Донахю.

Промените в ръководството се случват в момент, когато Nike е изправена пред задълбочени проверки заради допинг скандал, засягащ спортния проект Nike Oregon, както и заради обвинения за дискриминация между половете.

През октомври Паркър заяви пред CNBC, че решението не е предизвикано от обвиненията за използване на допинг, свързани с проектa Nike Oregon - елитна тренировъчна група по лека атлетика, ръководена от главния треньор на Nike Алберто Салазар.

През септември на Салазар беше забранено да извършва тренировъчна дейност заради твърдения за употреба на допинг. От „New York Times“ прегледаха имейлите на Американската антидопингова агенция, според които Паркър е бил запознат с различните експерименти на Салазар за използване на забранени вещества от атлетите. Паркър отрече участието на Nike, добавяйки, че компанията е разгледала обвиненията срещу Салазар и не е открила никакви нарушения.

През 2018 г. президентът на Nike Тревър Едуардс, когото мнозина спрягаха за вероятния наследник на Паркър, се оттегли след появата на оплаквания, възникнали в компанията през март 2018 г., когато група жени представи на Паркър проучване за дискриминацията между половете. Едуардс беше обвинен по дело за създаването на „враждебна работна среда“. Като реакция на това Паркър предприе преструктуриране на своя управленски екип, което включваше и отстраняването на Едуардс.

През 2018 г. Nike призна, че се е провалила в наемането и насърчаването на жени като служители. Компанията отстрани 11 ръководители и обяви повишения за 7000 служители, след като извърши вътрешен преглед на своите практики за заплащане. Паркър поднесе своите извинения на служителите през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още