IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите конструктори помогнаха на Lego да удвои печалбата си

Компанията продължава да залага на физическите магазини въпреки пандемията

17:05 | 28.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Mark Kauzlarich/Bloomberg</em></p>

Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg

Производителят на играчки Lego удвои своята печалба за първите шест месеца на годината, след като клиентите се стичат в отново отворените му магазини, за да си купят конструктори „Междузвездни войни“, модели на Колизеума и букети с цветя, направени от цветните пластмасови блокчета, предава Ройтерс.

Въпреки че части от глобалната индустрия за търговия на дребно все още се възстановява от пандемията и свързаните с нея проблеми с веригите на доставките, Lego твърди, че е спечелила от своята дългогодишна стратегия да позиционира производството си в близост до ключови пазари. Това ѝ спестява както разходи, така и логистични проблеми.

„По някакъв начин това ни направи по-устойчиви, откакто не трябва да изпращаме всичко по целия свят спешно“, коментира главният изпълнителен директор Нис Б. Кристиансен, допълвайки, че Lego има пет големи завода, покриващи Азия, Европа, Северна и Южна Америка.

Семейната компания записа голям ръст на онлайн продажбите по време на пандемията, но днес потвърди, че ще продължи да залага на физическите си магазини, за да привлича нови клиенти.

„Ако някой се е съмнявал дали магазините все още ще имат смисъл след Covid-19, ние видяхме как трафикът и приходите просто се върнаха в магазините“, посочва Кристиансен.

Lego твърди, че е изпреварила индустрията за играчки на всички големи пазари през първото полугодие на 2021 г., тъй като производството ѝ не е било засегнато от ограниченията заради Covid-19, а повечето ѝ физически магазини са отворили отново врати.

Базираната в Дания Lego очаква да отвори 174 нови магазина по целия свят тази година, с което ще достигне общо 851 търговски обекта. Миналата година тя откри 134 нови магазина. През първата половина на тази година под логото на компанията заработиха 60 обекта.

Сред популярните конструктори през първото полугодие са били тези за „Междузвездни войни“ и комплектите Lego Creator Expert, които включват букети с цветя и модел на Колизеума в Рим. Те станаха особено популярни сред възрастните, затворени у дома по време на блокадите.

Lego отвори нов голям магазин в Манхатън, Ню Йорк, през юни, където клиентите могат да се докоснат до новите продукти на компанията както физически, така и дигитално.

Нов формат на магазините ще бъде представен в 60 от магазините на Lego тази година.

„Става дума не толкова за продажба на продукти, а по-скоро за показване на цялата Lego вселена на клиентите“, коментира Кристиансен.

Въпреки че се е сблъскала с нарастване на цените на суровините си, Lego е увеличила повече от два пъти оперативната си печалба за първите 6 месеца на годината до 8 млрд. датски крони (1,26 млрд. долара) спрямо същия период година по-рано.

Приходите са нараснали с 46% до 23 млрд. крони, а онлайн продажбите във всички платформи са скочили с 50% на годишна база, твърди Lego. Тя не разкрива какъв е делът на приходите от онлайн продажби от общите приходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още