IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите милиардери в Китай са 3 пъти повече, отколкото в САЩ

На територията на Китай те са 182-ма души, докато в САЩ са 59 на брой

21:34 | 26.02.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Китай може да се похвали с три пъти повече новопоявили се милиардери през последната година, в сравнение със Съединените щати, а източниците на богатството им варират от лекарства до онлайн забавления, показва класацията на Hurun за най-богатите хора в света.

На територията на Китай, включително Хонконг и Тайван, има 182 нови милиардери за годината до 31 януари, като общият им брой е 799, според глобалния списък за богатство на Hurun през 2020 г., публикуван в сряда. За сравнение новите американски милиардери са 59 на брой, съобщава Ройтерс.

Въпреки че избухването на коронавирусната епидемия в Китай доведе до забавяне на растежа във втората по големина икономика в света, то също така увеличи оценките на акциите на китайските компании в сферата на онлайн образованието, онлайн игрите и ваксините, се казва в доклада.

Тъй като голяма част от жителите на Китай останаха по домовете си поради карантината и ограниченията за пътувания, търсенето на онлайн услуги се повиши. Това доведе до увеличаване на състоянето на милиардери като Робин Ли от Baidu, собственик на популярната онлайн видео платформа iQiyi.

Предприемачите в здравеопазването, специализирани във ваксинациите, се справят добре, включително Ан Кан от Hualan Biological Engineering и Дзян Жъншън от Zhifei Biological Products. 

„Китай днес има повече милиардери, отколкото САЩ и Индия заедно“, заяви Рупърт Хугеверф, основател и председател на Hurun Report, където фигурират 629 милиардери от Съединените щати и 137 от Индия.

Сред новите участници в класацията са Чън Сиенфън от компанията производител на лекарства Yifan Xinfu Pharmaceutical и Шън Я от онлайн търговеца на дребно Vipshop.

В края на миналата година, за който се счита краят на януари, акциите на китайските технологични компании поскъпнаха със 77 на сто, докато цената на книжата на фармацевтичните дружества в най-голямата азиатска икономика се повиши с 37%, надминавайки 16-процентния ръст при глобалните акции.

"Бумът на технологичните оценки и силните борсови пазари в САЩ, Индия и Китай тласнаха милиардерите до рекордни височини", посочват от организацията, която публикува класацията за първи път през 1999 г.

Американските магнати все още оглавяват списъка, като основателят на Amazon Джеф Безос запазва първото място за трета поредна година със състояние от 140 млрд. щатски долара.

Джак Ма от гиганта за електронна търговия Alibaba Group е начело на китайските милиардери с 45 млрд. долара, заемайки 21-а позиция, но бе изпреварен от Илон Мъск от Tesla заради поскъпналите акции на производителя на електрически автомобили в САЩ .

Секторът на ехнологиите е следван от този на имотите, промишлеността, търговията на дребно като основни източници на богатство през изминалата година.

Въпреки търговската война между САЩ и Китай Рен Женгфей,  основател на телекомуникационния гигант Huawei Technologies,  който е в черен списък от правителството на САЩ, отчете нарастване на личното си богатство със 7% до 3 млрд. долара, приблизително наравно с това на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Пекин е столицата на милиардерите в света за пета поредна година със 110 милиардери срещу 98 в Ню Йорк. Шанхай изпревари Хонконг, заемайки третото място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
DaveBG
преди 4 години
Илон Мъск ще е най богатият човек на сета, по богат от Безос и Гейтс взети заедно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още