IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото здание на музеите на Кремъл ще приема посетители от края на 2021 г.

Комплексът ще бъде разположен върху площ от 80 хиляди квадратни метра, като територията на настоящия е 10 хиляди квадратни метра

19:30 | 04.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Музеите на Кремъл ще приемат първите си посетители в новата си сграда на Червения площад в края на 2021 г., а концепцията на новия комплекс ще бъде представена пред обществеността още това лято, предаде ТАСС.

"Към настоящето се занимаваме главно с дизайна на това, което ще представим пред нашите посетители. Разположението на витрините, цветовете на стените, осветлението, къде ще бъдат разположени експонатите и какви истории ще разказват те по този начин - вече сме измислили тези неща. До средата на лятото концепцията ще бъде завършена", каза генералният директор на комплекса Елена Гагарина, цитирана от БТА.

Комплексът ще бъде разположен върху площ от 80 хиляди квадратни метра, като територията на настоящия е 10 хиляди квадратни метра. През 2017 г. музеите на Кремъл са били посетени от 2,7 милиона души.

По думите на Гагарина, първата експозиция, която посетителите ще могат да видят в новата сграда, ще бъде изложба на произведения от византийската колекция. Тя е събирана в продължение на няколко века.

Основните експонати ще бъдат съкровища от царската хазна, одежди на руските първосветители, икони от кремълските храмове и царските замъци.

Музейният комплекс, създаден през 1991 г., е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още