IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нуждае ли се Китай от толкова много увеселителни паркове?

В страната вече има над 2000 парка, а строителството на нови продължава

17:24 | 28.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Six Flags обяви плановете си да изгради няколко от своите емблематични увеселителни паркове в Китай. Но компанията и другите участници на все по-пренаселения пазар на паркове за забавление и отдих може би се возят на влакче на ужасите, причинени от бързото образуване на нов икономически балон в страната, пише Quartz. 

Странните увеселителни паркове в Китай отдавна са набрали популярност. В стария дом на Брус Лий има такъв. „Kingdom of Little People“ е подходящ само за хора, които са с много нисък ръст, докато в парка „Window to the World” е пълно с имитации на най-известните туристически забележителности в света. Твърди се, че друг увеселителен парк в Съчуан подготвя възстановка на фаталния сблъсък на „Титаник“ с айсберг.

Като цяло в азиатската страна има повече от 2 000 тематични парка, сочат изчисления на китайските експерти в туризма. За сравнение в САЩ те са 400 на брой, а през следващите шест години ще бъдат отворени нови 64.

Не е изненада, че международни компании, работещи в сферата на забавленията - от Six Flags до Disney, която в момента изгражда Disneyland в Шанхай, се опитват да стъпят на китайския пазар. Повече от 108 млн. души са посетили тематични паркове в Китай миналата година. Броят им е с 6% по-висок от този за 2012 г.

Но дали този растеж ще продължи е друг въпрос. Инвеститорите вече са притеснени, че една по-бавно развиваща се икономика ще повлияе на склонността на семействата да плащат за еднодневни забавления. През март цените на акциите на компанията Haichang Holdings, която създава увеселителни паркове, спаднаха с 16% в деня на нейното първично публично предлагане в Хонконг.

Някои анализатори твърдят, че по-малко от 10% от съществуващите тематични паркове са печеливши, а перспективите пред новите са съмнителни.

„Не могат да се развият всичките, някои от тях няма да успеят“, твърди президентът на International Theme Park Services Денис Спайгъл.

Други се притесняват, че тематичните паркове са поредният начин фирмите за недвижими имоти да се сдобиват със земя.

Моделът, при който компаниите за недвижими имоти купуват евтино земя от местните правителства и я използват за изграждането на жилищни сгради и паркове, се среща все по-често, твърди Лиу Симин, експерт по туризма в Китайската академия за социални науки. Тъй като парковете и съоръженията за отдих се разглеждат като нещо, което е в обществен интерес, земята за такива строежи се продава по-евтино.

Освен това от миналата година Пекин започна да позволява на нуждаещите се от приходи местни правителства да одобряват проекти за тематични паркове под 5 млрд. юана (800 млн. долара) в инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още