IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаквано изригване на вулкан на остров Бали засегна туризма

Туристите предпочитат да отменят резервациите си, вместо да рискуват да посетят дори безопасната зона

14:28 | 04.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Град в Бали, някога препълнен с туристи, сега е почти празен, след като бяха отправени предупреждения, че намиращият се наблизо вулкан може да изригне по всяко време – доказателство за голямата цена, която индонезийската икономика може да плати заради вулкана, предава Ройтерс.

Бизнесът в много хотели пое надолу. Същото се случи и с фирмите за гмуркания и ресторантите в градовете около вулкана, откакто властите обявиха най-висока степен на опасност от изригване на вулкана на връх Агунг миналия месец.

Собственичката на център за гмуркания в Амед, на около 15 км от вулкана и извън официалната „зона на опасност“, твърди, че много от гостите ѝ са отказали резервациите си.

"Ако това продължи 9 или повече месеца... тогава няма да имаме избор освен да затворим, защото няма да имаме пари да работим и да плащаме на служителите“, коментира Хелене Рабат.

Кафенетата и ресторантите са предимно празни и има по-малко посетители в центровете за гмуркания из града, които обичайно са препълнени с хора.

Последният път, в който Агунг е изригвал, е през 1963 г., когато повече от 1000 души са убити. Оттогава туризмът е трансформирал градове като Амед от някогашните рибарски и земеделски места в туристически дестинации.

Собственичката на ресторант Ваян Видарти е свидетел на драматичен спад на клиентите.

"Това може да е по-лошо от времето на нападенията с бомби, защото несигурността е свързана с това кога ще се случи (изригването) и колко дълго ще чакаме“, коментира тя, припомняйки случая от 2002 г., когато в нощен клуб бяха поставени 2 бомби и загинаха 202 души. Тогава нападенията доведоха до спад на посещенията на курортния остров.

Бали, остров, известен с възможностите за каране на сърф, с красивите плажове и храмове, привлече близо 5 млн. посетители миналата година – повече от половината от общия брой чуждестранни туристи в Индонезия.

Туризмът е изключително важен за местната икономика.

Същевременно властите в Индонезия се опитват да насърчат икономиката, чийто темп на растеж стои около 5% през последните няколко години. Ето защо всякакви проблеми с туризма няма да са добре дошли.

Властите твърдят, че Бали остава безопасен за туризъм, но е факт, че има отказ от резервации и за места, които са далече от вулкана. Туристите са притеснени, че може да се разнесат облаци от прах, а всичко това доведе до проблеми със самолетните полети.

И все пак има туристи в района, които са на безопасна дистанция от вулкана.

"Планираме просто да следваме инструкциите за сигурност и да вземем бързо някоя лодка, за да избягаме, ако има изригване“, коментира Арлин Шиу от Хонконг, която пътува с приятел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още