IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ограниченията в Китай засегнаха продажбите и на Burberry

Компанията смята да наложи новия си формат магазини на повече локации

11:46 | 11.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Акциите на модната компания Burberry поевтиняха, след като британският производител на тренчкоти обяви, че ограничителните мерки в Китай са натежали върху продажбите му през август, съобщава Bloomberg.

Цената на акциите спадна със 7%.

Сравнимите продажби на компанията през тримесечието до края на септември са се повишили с 6% на годишна база, съобщи компанията в четвъртък, оставайки под очакванията на анализаторите за ръст от 8%.

„Широкообхватните регионални блокади и екстремните метеорологични условия повлияха на представянето ни най-вече през август“, заяви Burberry. Ограниченията заради Covid-19 в Китай са довели до спад в посещенията в магазините през август, но компанията заяви, че вижда „добро възстановяване“ през септември.

Burberry се присъединява към Gucci на Kering, публикувайки резултати, засегнати от последните ограничения в Китай. Анализаторите се тревожат, че целта да се стесни пропастта между богатите и бедните във втората по големина икономика в света – политика, известна като „общ просперитет“ - ще удари потребителското търсене на луксозни чанти и модни продукти.

Burberry заяви, че планира да промени повече магазини в нов формат, с което да привлече по-богати клиенти. Така компанията поставя основите бъдещият главен изпълнителен директор Джонатан Акройд да стимулира бизнеса на компанията, заставайки на поста следващата година.

Компанията откри флагман магазин на улица Слоун в Лондон през юли, проектиран от архитекта Винченцо де Котис, като приземният етаж наподобява галерия. 15 локации бяха ремонтирани по същия модел, включително няколко в Китай и Южна Корея. Burberry заяви, че е решила да ускори промяната, очаквайки да има 50 магазина с по-изискания дизайн до края на фискалната година.

Burberry преминава през преходен период, след като сегашният главен изпълнителен директор Марко Гобети напуска, за да поеме ръководството на Salvatore Ferragamo. Акройд, който ръководеше Versace, ще поеме поста през април и вероятно ще продължи плана на Гобети да издигне имиджа на Burberry в очите на потребителите, намалявайки отстъпките и приоритизирайки продажбите на продукти в собствените си магазини, а не от трети страни.

Компанията каза още, че възстановява програмата си за обратно изкупуване и планира да закупи акции за 150 млн. паунда.

Коригираната оперативна печалба през шестте месеца до края на септември възлиза на 196 млн. паунда. Burberry заяви, че се чувства комфортно с пазарните очаквания за текущата година и запазва „средносрочните си насоки за ръст на приходите между 7 и 9% и значително увеличаване на маржа“.

Инвеститорите ще следят внимателно всички коментари за тенденциите в продажбите това тримесечие – най-важното за търговците на дребно заради празничния сезон. Китай празнува Деня на самотните сърца в четвъртък – празник, в който обикновено брандовете се представят добре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още