IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около 3,5 млн. лева ще похарчат българите за празника Св. Валентин

Романтична екскурзия ще е с 15% по-евтина от миналата година, изчисляват от туристическата индустрия

11:11 | 09.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

За почивки и пътувания около 14 февруари българите ще похарчат 3,5 млн. лева. Прогнозата направи Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

Средно по 200 лева ще струва почивката за Свети Валентин. Романтичната екскурзия ще е с 15% по-евтина от миналата година, тъй като празникът се пада през седмицата.

Празничният пакет за 2 дни се движи между 95 и 215 лв. А най-предпочитани от двойките са планинските и СПА курортите, както и хотели около големите студентски кампуси.

Празникът Свети Валентин от години се е превърнал в огромна машина за пари и възможност за трупане на печалби, пресмята Нова телевизия. Всяка година в началото на февруари бижутерия, търговия, туризъм, ресторантьорство, сладкарски и цветарски бизнес отчитат сериозни ръстове. А в страни като САЩ, Канада, Великобритания, Франция, Австралия и Мексико празнуват Св. Валентин като национален празник.

Във Великобритания например първата събота на месеца е наречена Червена събота. Само в този ден британците пръскат 28 млн. лири. Според проучване на Острова за романтични подаръци ще се похарчат общо 713 млн. лири – доста по-малко от миналата година, когато за празника са пръснати близо един милиард лири. Най-много пари ще се похарчат за бижута – 77 млн. лири, за цветя – 69 млн. и за шоколадови изкушения – 42 млн. лири.

В САЩ около 60 на сто от хората празнуват празника. За Деня на влюбените американците харчат за подаръци средно по 500 долара. През миналата година например продажбите за празника достигат 19,5 млрд. долара. Подаръците варират от традиционната кутия бонбони и букет цветя до компютри, бижута и дори мебели.

Очаква се на 14 февруари зад Океана да бъдат подарени над 100 млн. рози. Мъжете там обикновени харчат повече пари от жените за празника – средно по 170 долара. За романтика американките отделят по 100 долара. През последните години десетки индустрии и у нас трупат печалби в дните около Св. Валентин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още