IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Октоберфест стана запазена марка

Понастоящем терминът е защитен за 22 „продуктови класа“ - от сапун и кредитни карти до костюми под наем

21:17 | 15.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Оригиналният бирен фестивал в Мюнхен също е отменен тази година поради коронавируса. Но копия на Октоберфест ще има в градове като Берлин и Рощок. Организаторите обаче трябва внимателно да обмислят как ще рекламират подобни имитации в бъдеще, тъй като след петгодишна проверка от страна на Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO) „Октоберфест“ се превърна в защитена търговска марка.

Базираният в Аликанте, Испания, орган одобри заявлението на градската администрация на Мюнхен и сега обяви на уебсайта си, че марката има статут „регистриран“. Защитата на търговската марка ще се прилага поне първоначално до 2026 г.

Градската администрация на Мюнхен възнамерява да попречи на онези, които искат да използват популярността на Октоберфест, за да печелят, без баварската столица да се възползва от това.

Понастоящем терминът е защитен за 22 „продуктови класа“ - от сапун и кредитни карти до костюми под наем, включително и за туристическа реклама. 

Защитата на марката Октоберфест не означава, че имитации на фестивала - от Бразилия до Малайзия до САЩ, не могат да се състоят по принцип. Но Мюнхен вече има начин да предотврати неприятните имитации на Октоберфест.

„Вълнува ме само едно - Искате ли да спечелите пари от Мюнхен и това вреди ли на Мюнхен?“, каза министърът по икономиката на Мюнхен Клеменс Баумгартнер (CSU). „Голямата тема е важна за мен. Когато се казва, че Октоберфест сега се премества в Дубай, това е прекомерно. Това не е възможно, ние предприемаме действия срещу това“.

По друг начин стои въпросът с много по-малки „Октоберфести“ по целия свят, от които според Баумгартнер дори баварската столица печели. Като пример той назовава САЩ. „Октоберфест в Синсинати например никога не се е опитвал да копира Мюнхен, а по-скоро ни прави реклама“.

Основната причина за проблеми в Мюнхен е планът на някои бизнесмени да създадат мащабен заместващ Октоберфест в Дубай. Затова Мюнхен се обърна към съда и спечели делото. Съдиите забраниха на организаторите, наред с други неща, да рекламират с фразата „Октоберфест отива в Дубай“ и свързано изображение.

Съдът счита, че потребителите са подведени, а експлоатацията на репутацията е несправедлива. Лозунгът може да се разбира като означаващ, че Октоберфестът в Мюнхен ще бъде преместен в Дубай или ще избяга, обясни съдът решението си. По този начин добрата репутация на Октоберфест е недопустимо наранена.
Не е ясно дали и кога изобщо ще се проведе подобен пустинен Октоберфест. През юли вестник Bild съобщи, че събитието, първоначално планирано за 7 октомври, ще бъде отложено поради разпространението на пандемията от коронавируса в Обединените арабски емирства.

Организаторите бяха планирали „Дубай Октоберфест“ паралелно със световното изложение Експо. Той трябва да се състои по план от октомври до март 2022 г. в Дубай.  
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още