IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Олимпиадата без зрители на живо става все по-вероятна

На чуждестранните фенове вече им беше забранено да присъстват така или иначе, но сега същата съдба може да сполети и японците

12:24 | 08.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Токио изглежда е готов да организира безпрецедентна Олимпиада до голяма степен без зрители, тъй като новият прилив на коронавируса предизвика ново извънредно положение и нанесе нов удар по събитието, което наскоро бе обявено като доказателство, че светът е победил пандемията.

Очаква се феновете да бъдат изключени от всички събития в Токио и околните райони, пише вестник Asahi, позовавайки се на неидентифицирани високопоставени правителствени източници. Решението се взема в момент, в който правителството обяви, че ще обяви извънредно положение за града. Шефът на Международния олимпийски комитет Томас Бах кацна в Токио в четвъртък и трябваше да се срещне с организатори и представители на японското правителство, за да се вземе официалното решение.

На чуждестранните фенове вече им беше забранено да присъстват така или иначе, но след днешните 920 нови случая на заболяване от коронавирус, което е и най-високият брой на заразени от 13 май насам, същата съдба вероятно ще сполети и японските фенове. За такова решение от седмици призовават медицински експерти, които смятат, че това би бил най-безопасният начин за провеждане на олимпийските игри.

Азиатската държава не преживя бум на случаите на коронавирус, но въпреки това в страната има над 800 хил. случая и почти 15 хил. смъртни случая вследствие на вируса. В страната предстоят парламентарни избори по-късно тази година, като евентуално допускане на фенове е описвано като "политическо самоубийство".

Откриването на олимпийските игри също може да се окаже достъпно само за избрани зрители. Според Asahi събитието е напът да се проведе само пред ВИП гости заради притеснения, свързани с увеличаване на броя на заразените с коронавируса. Очакванията са за церемонията на стадиона в Токио на 23 юли да бъдат допуснати дипломати, членове на МОК и представители на спонсорите.

Крайното решение ще бъде взето в по-късно в четвъртък или петък след обсъждане между членове на правителството и на организационния комитет.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още