IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Олимпийските игри в Япония ще засилят икономиката ѝ с 0,2-0,3 пр. пункта годишно

Очаква се новите инвестиции в строителството да достигнат общо 10 трлн. йени до 2020 г.

12:31 | 28.12.15 г.
<p>
	Един от новите стадиони, планирани за Олимпийските игри <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Един от новите стадиони, планирани за Олимпийските игри Снимка: архив Ройтерс

Олимпийските игри в Токио през 2020 г. вероятно ще засилят икономиката на Япония с 0,2-0,3 процентни пункта средно на година до 2018 г., компенсирайки част от негативните влияния от поредното повишаване на данъка върху продажбите, планирано за 2017 г., съобщи централната банка на Япония в понеделник.

Оценката на централната банка, направена по искане на администрацията на министър-председателя Шинзо Абе, подчертава надеждите на правителството, че Олимпийските игри ще привлекат свежи инвестиции и повече международни туристи, които ще подкрепят икономиката в застой, коментира Ройтерс.

Инвестициите в нови хотели, места за провеждане на събития и инфраструктура, свързани с игрите, ще достигнат кумулативната сума от 10 трлн. йени (82,9 млрд. долара) до 2020 г., казва централната банка в доклад, оценяващ икономическото въздействие на събитието.

Подобни инвестиции и разходи от международни посетители ще дадат тласък на брутния вътрешен продукт (БВП) на Япония с до 20 трлн. йени (248,7 млрд. долара) между 2015 и 2020 г. – или с около 6% от размера на икономиката, казва централната банка.

Заради строителните инвестиции, които се очаква да достигнат върхови стойности около 2020 г. обаче централната банка призовава правителството да продължи с реформи, за да смекчи евентуални препятствия, предизвикани от събитието.

„За да се продължат стимулиращите ефекти на Олимпийските игри след края им, трябва да бъдат предприети стъпки за оздравяване на потенциала за растеж на Япония и да се предизвика ново търсене, което да замести спада в строителните инвестиции“, заяви още централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още