IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

OLX: Купуването и продаването на употребявани стоки пести въглеродни емисии

Покупката на стари коли и компютри влияе добре на околната среда, твърди платформата за обяви

16:19 | 05.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В последно време се забелязва тенденция за все по-масово купуване на употребявани стоки – дрехи и аксесоари, мебели, автомобили и различна техника. Освен модерно и нискобюджетно, пазаруването на употребявани вещи помага да се спестят огромно количество въглеродни емисии, отделяни по време на жизнения цикъл на всеки продукт, съобщава платформата за обяви OLX.

В съобщението се припомня, че въглероден отпечатък е количеството на въглероден диоксид, отделяно в атмосферата като резултат от дейността на всеки човек, корпорация или общност.

По повод Международния ден на околната среда платформата информира, че през изминалата година е реализирала сделки, които са спестили на околната среда над 100 хил. тона вредни емисии.

Една от най-популярните категории в OLX е „електроника“ и по-конкретно лаптопи и компютри. Количеството техника, закупено чрез платформата, е спестило отделянето в България на над 4 440 тона въглеродни емисии през миналата година.

Автомобилите са другият основен замърсител, а покупко-продажбата им чрез платформата е спестила над 85 200 тона въглеродни емисии. Това включва производство, транспорт и отделени газове за всяка кола.

Според изчисленията на  OLX въглеродни емисии са спестени и при покупката на мебели (698 тона), мобилни устройства като телефони и таблети (1700 тона), телевизори (3 930 тона), фото техника (99 тона).

По данни на платформата България се нарежда сред страните с най-много спестени въглеродни емисии, в сравнение с OLX в други държави. Начело в класацията е Индия. За изминалата година там са спестени над 6,6 млн. тона. В Украйна тази цифра е 3,19 млн. тона, а в Румъния – 1,2 млн. тона.

OLX е част от OLX Group, която развива платформи за онлайн обяви в над 45 държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още