IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Olympus може да намали работните места в опит за увеличаване на печалбата

Производителят на медицински изделия и фотоапарати работи за стабилизиране на бизнеса с изображения, като се фокусира върху основните си пазари

15:26 | 19.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Ройтерс</em></p>

Източник: Ройтерс

Olympus обмисля съкращаването на работни места, като запазва плановете си за удвояване на оперативната печалба в средносрочен план, заяви главният изпълнителен директор Ясуо Такеучи.

„Въпросът с персонала естествено ще трябва да бъде решен“, каза Такеучи пред репортери в Токио във вторник. „Това е стратегия за подобряване на ефективността, добави още той.

Производителят на камери и ендоскопи прилага мерки за преструктуриране, след като американският хедж фонд ValueAct Capital Management, който притежава 5% от Olympus, добави двама директори в борда по-рано тази година. Този ход се разглежда като рядка победа за активистите инвеститори на пазар, исторически устойчив на нуждите на инвеститорите. Нагласите на инвеститорите са високи, а акциите на компанията се удвоиха през тази година.

Такеучи също така се отказа от някои свои коментари в миналото, че бизнесът с камери не се продава, заявявайки, че това може би вече не е така. Образното звено, което генерира 6% от продажбите на компанията, е с най-ниския марж и най-ниския растеж в портфолиото на производителя на медицински изделия и фотоапарати.

Olympus работи за стабилизиране на бизнеса с изображения, като се фокусира върху основните си пазари, заяви говорител на компанията, цитиран от Bloomberg.

Изпълнителният директор представи нов средносрочен план по-рано този месец, според който компанията очаква оперативен марж от над 20% за фискалната година, приключваща през март 2023 г., спрямо около 11% за текущия период. Компанията също така заяви, че планира редовно да преразглежда бизнес портфолиото си, за да се съсредоточи върху медицинския си бизнес.

Доминирането на Olympus, която контролира повече от 70% от световния пазар на ендоскопи, е изправено пред предизвикателство в лицето на Fujifilm Holdings, Boston Scientific и други конкуренти.

Относно скептицизма на анализаторите по отношение на липсата на подробности в неговия план, Такеучи каза, че неговата роля е да определя посоката на развитие на компанията и той иска да предприеме подход „отдолу нагоре“ за постигането на тези цели.

Настояването на ValueAct да добави външни членове в борда на директорите донесе разнообразие от мнения по време на дискусиите за бъдещето на компанията, каза Такеучи и добави, че натискът на правителството за реформа на корпоративното управление е благоприятно за бизнеса в Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още