IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още една картина на Пикасо беше продадена за над 100 млн. долара

"Жена, седнала до прозорец (Мари-Терез)" е продадена след 19-минутно наддаване

15:16 | 14.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/EPA/NEIL HALL</em></p>

Снимка: БГНЕС/EPA/NEIL HALL

Картината "Жена, седнала до прозорец (Мари-Терез)" на Пабло Пикасо бе продадена в четвъртък за 103,4 млн. долара в Christie's в Ню Йорк, съобщиха от аукционната къща, цитирани от AFP.

Картината, завършена през 1932 г., е продадена след 19-минутно наддаване за 90 млн. долара, които нарастват до 103,4 млн. долара, след като се добавят такси и комисиони, уточняват от аукционната къща.

Christie's беше изчислила, че картината ще се продаде за 55 млн. долара.

Продажбата е доказателство за силата на пазара на изкуство въпреки пандемията от Covid-19, но също така и за специалния статут на Пикасо, който е роден през 1881 г. и почина през 1973 г.

Доброто представяне на търговете в четвъртък на обща стойност 481 милиона долара, "сигнализира за реално връщане към нормалното и също така сочи, че пазарът на изкуство наистина влиза в релси", каза Бони Бренан, президент на Christie's America.

Картината, изобразяваща младата любовница и муза на Пикасо, Мари-Терез Уолтър, е придобита само преди осем години при продажба в Лондон за 28,6 млн. паунда (около 44,8 млн. долара), по-малко от половината от цената, предложена в четвъртък.

Пет творби на испанския художник вече са прекрачили символичния праг от 100 млн. долара.

Това е първият път от две години насам, когато творба преодолява границата от 100 млн. долара, откакто картината на Клод Моне "Meules" от 1890 г. достигна 110,7 милиона долара в Sotheby's, също в Ню Йорк. 

(БГНЕС)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още