IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оскарът за най-добър филм - битка за стрийминг слава

"Силата на кучето" е фаворит за най-добър филм на церемонията по раздаването на най-престижните награди в киното тази нощ

18:59 | 27.03.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Надпреварата за най-добър филм на церемонията по раздаването на наградите Оскар тази вечер се оформя като битка между Netflix и Apple. Който и да спечели, това ще е първия път, в който най-престижната награда в киното се присъжда на филм, разпространяван основно онлайн, а не в киносалоните, пише Bloomberg.

Съревнованието между „Силата на кучето“ на Netflix и „CODA – дете на глухи родители“ на Apple TV+ говори много за кино бизнеса през 2022 г. Киносалоните все още се възстановяват от пандемията, която отблъсна особено семействата и по-старите почитатели от кината. В същото време холивудските студиа предоставят филмите си за гледане изключително в домашни условия много по-рано, отколкото го правеха преди, за да се съревновават с технологичните компании, които предлагат услуги за стрийминг и финансират собствени филми и тв поредици.

Наградите на Американската киноакадемия, които ще се излъчват от ABC на компанията Walt Disney от 20 ч. нюйоркско време в неделя, идват с обичайната си драма преди церемонията. Наградите бяха отложени с един месец, след като миналогодишната церемония беше забавена заради COVID-19.

Зрителите на церемонията намаляват през последните години, а Американската киноакадемия, която връчва статуетките, опитва да намали дългото в исторически план събитие, като раздава осем приза преди телевизионното излъчване. Това предизвика възмущение, особено сред претендентите в категориите, които няма да бъдат излъчени по телевизията, като филмова обработка и дизайн на продукцията.

Тази година церемонията се завръща в обичайния си дом, „Долби тиътър“ в Лос Анджелис с капацитет от 3300 места, след като миналата година се проведе пред далеч по-малка аудитория в „Юниън стейшън“ заради пандемията.

Три актриси – Реджина Хол, Ейми Шумър и Уанда Сайкс, ще бъдат водещи на церемонията, след като преди това академията експериментира с шоу без водещи. Продуцентът Уил Пакър опитва да достигне до по-широка аудитория, като добавя повече музикални и спортни звезди сред водещите, включително скейтбордиста Тони Хоус и сноубордиста Шаун Уайт.

Актьорът Уил Смит, който никога не е печелил Оскар, е претендент тази година за главната си роля на бащата на тенисистките сестри Уилямс в „Крал Ричард“. Тази година четирима чернокожи са номинирани за актьорски награди, включително Смит, за когото това е трета номинация.

Трой Коцур, който изигра бащата в „CODA“, е смятан за фаворит за най-добър актьор в поддържаща роля. Той едва вторият глухоням актьор, който е номиниран за Оскар. Партньорката му във филма Марлий Мартин беше първата и спечели през 1987 г. за главната си роля в „Деца, забравени от Бога“.

Стремежът на Netflix

Netflix се стреми да спечели Оскар за най-добър филм поне от четири години. Кампанията започна с „Рома“ през 2018 г., който беше номиниран за десет награди Оскар и спечели три отличия, включително за най-добър режисьор за Алфонсо Куарон.

Пионерът в стрийминг индустрията прави филми с някои от най-уважаваните режисьори в бизнеса, включително Мартин Скорсезе, Дейвид Финчър и Ноа Баумбах. Той инвестира десетки милиони долара в кампании за Оскар и отхвърля критики на светила като Стивън Спилбърг, според когото създадени за телевизионния екран филми не трябва да се борят за Оскар. Спилбърг е номиниран за „Уестсайдска история“, която първоначално се появи само в кината. Той също има договор да прави филми за Netflix.

„Силата на кучето“, драма за напрегнатите отношения между живеещо в ранчо семейство от 20-те години на миналия век в Монтана, от месеци е фаворит за най-добър филм в сайта за прогнози за победителите на церемонията GoldDerby.com.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Ще спечели най-якия филм: "Шашлыки из колорадов". В него са вплетени всички западни ценности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още