IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателят на Lotte Group почина на 97-годишна възраст

Шин Гек-хо успява да превърнe търговеца на дребно в една от най-големите „чебол“ корпорации в Южна Корея

15:30 | 19.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay</em></p>

Снимка: pixabay

Основателят на южнокорейската корпорация Lotte Group Шин Гек-хо почина на 97-годишна възраст в болница в Сеул след дългогодишна борба със сериозно заболяване, съобщава Bloomberg.

Неговата компания, основана от Шин, след като пристига от Япония след края на Втората световна война, е най-големият търговеца на дребно в Южна Корея.

Шин е символ на последното поколение предприемачи, които се обединиха с корейското правителство през 60-те години на миналия век за възстановяване на разкъсаната от Корейската война държава, отприщвайки процес на засилена индустриализация на икономиката, известен още като „Чудото на река Хан“.

От тази индустриализация се раждат световни колоси като Lotte, Samsung и Hyundai, като процесът утвърждава един бизнес пейзаж, доминиран от родови индустриални групи, известни като „чебол“. 

Шин успя да превърне Lotte в петия по големина чебол в Южна Корея по активи, като в нейната група влизат 95 компании, различни производствени предприятия и универсални магазини, както и нефтохимически заводи и спортни клубове.

След като здравето на Шин се влоши значително през последните години, 97-годишният магнат се оттегли от бизнеса, оставайки като символичен лидер, като на практика ръководната позиция наследява неговият син Шин Донг-бин.

През 2016 г. корейската прокуратура започна разследване срещу Lotte и възцарилата се вражда в семейството за наследяване на стария Шин, довело до обвинения срещу членовете на рода. Първата дъщеря на основателя е арестувана по обвинения в незаконно присвояване. Настоящият председател на групата Шин Донг-бин малко след това е арестуван по обвинения в подкуп.

Шин Гек-хо е роден на 4 октомври 1922 г. в град Улсан на югоизточния бряг на Корейския полуостров, който по това време се намира под японска окупация. Той е най-големият от 10-те деца в семейството, като напуска Корея през 1942 г. в търсене на възможност за по-добър живот в Япония.

Шин остава в Токио след края на Втората световна война, като през 1946 г. започва бизнес в квартала Шинджуку, известен с големия брой мигранти от различни азиатски страни.

Година по-късно Шин започва да произвежда и продава дъвки, която придобива голяма популярност сред американските войници, намиращи се в Япония. До 1963 г. Шин успява да разшири бизнеса на своята компания, навлизайки в сладкарската индустрия, след това в рекламата, бейзбола и търговията.

В Япония той е известен като Такео Шигемицу, следвайки практиката на някои корейски имигранти да сменят имената си с японски.

През 1967 г. той се завръща в Южна Корея, след като отношенията между двете страни се нормализират и основава компания за бонбони в Сеул, която по-късно се превръща в Lotte Group.

Шин кръщава компанията на името на героя Шарлот от романа на  Йохан Волфганг фон Гьоте  „Страданията на младия Вертер“.

Шин обича да прекарва половината част от годината в Южна Корея, а другата – в Япония.

Състоянието на основателя на Lotte Group се изчислява на около 230 млн. долара (270,5 млрд. вона) към 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още