IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателят на Zara за кратко беше най-богатият човек на света

За няколко часа Амансио Ортега забогатя с 4,5 млрд. долара

22:03 | 23.10.15 г.
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Собственикът на испанската текстилна група Inditex Амансио Ортега за кратко оглави списъка на най-богатите хора в света, според обновяващия се в реално време индекс на списание Forbes.

За няколко часа състоянието му нарасна с 4,5 милиарда долара (5,9 процента от общото състояние) до 80,3 милиарда долара. Причината е рекордно високата цена на акциите на компанията до 33,99 евро за брой. 

Така Ортега успя за кратко да измести на второ място основателя на Microsoft Бил Гейтс, чието лично състояние е 78,1 милиарда долара, След това обаче цената на акциите падна до 33,80 долара и Ортега се върна на второто място в класацията

Inditex притежава веригата за търговия с облекло Сара - Zara. 

Амансио Ортега създава фирмата Зара през 1975 година. За периода 2009-2014 година той забогатява с 45 милиарда долара благодарение на бързото темпо на растеж на акциите на Inditex. През последната година пазарната капитализация на компанията се повиши с 50 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още