IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Открита е късноантична гробница със стенописи в София

Намерени са множество глинени съдове и хиляди сребърни монети

12:55 | 03.08.18 г.
<p>
	Късноантична гробница при пл. &quot;Св. Неделя&quot;.<em> Снимка: Димитър Кьосемарлиев, <span style="font-style: normal">Investor Media Group</span></em></p>

Късноантична гробница при пл. "Св. Неделя". Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Късноантична гробница със стенописи е открита снощи при ремонта на тротоара на ул. "Московска". По първоначални данни гробницата е от края на IV и началото на V в. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти при посещението й на археологическите разкопки при площад "Св. Неделя", предава БТА.

Археолози започват проучване на гробницата и на терена.

Фандъкова допълни, че предстои главният архитект да предложи как да се експонира гробницата по подходящ начин за градската среда.

За следващата година са предвидени средства за реконструкция на пешеходното пространство при археологическия обект до църквата "Св. Неделя".

По време на разкопките са открити множество глинени съдове, както и хиляди сребърни монети. Част от интересните находки са дървена дръжка на меч с украса, както и стрида от Бяло море, което насочва към богатия начин на живот на гражданите от Стара Сердика.

Фанъдкова обясни, че предстои изработването на архитектурния обект и изграждането на площад, който да интегрира намерените останки. Главният архитект е подготвил заданието за архитектурния конкурс, който през ноември ще бъде обявен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още