IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отлагането на Олимпийските игри ще струва на Япония 2,8 млрд. долара

Според японските организатори сумата ще бъде набавена

20:09 | 04.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Kentaro Takahashi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kentaro Takahashi/Bloomberg

Отлагането на Олимпийските игри в Токио за следващата година заради пандемия на коронавируса ще струва на японските организатори допълнителни 294 млрд. йени (2,8 млрд. долара), обяви организационният комитет, цитиран от Ройтерс.

Организаторите оценяват финансовия ефект от отлагането, откакто японското правителство и Международният олимпийски комитет (МОК) през март решиха да отложат събитието за 2021 г.

Местните власти в Токио очакват да платят 120 млрд. йени, организационният комитет – 103 млрд. йени, а правителството на страната – 71 млрд. йени.

По-рано МОК заяви, че ще даде 650 млн. долара за покриване на разходите за отлагането. Тази сума е отделна от разходите, обявени днес от японските организатори.

„Разходите на Токио са разходи на Токио“, коментира главният изпълнителен директор на Tokyo 2020 Тоширо Муто. По думите му средствата ще бъдат осигурени, благодарение на допълнителни спонсори и от застраховка.

Игрите в Токио ще разчитат и на 27 млрд. йени от фонд с резерв, подробно описан в миналогодишния бюджет за покриването на разходите.

Последният официален бюджет беше даден от организационния комитет през декември 2019 г., месеци преди Олимпийските игри да бъдат отложени, като се равняваше на 12,6 млрд. долара.

Президентът на Tokyo 2020 Йоширо Мори допълни, че МОК се е съгласил да се откаже от всички допълнителни възнаграждения от нови спонсорски сделки, осигурени от организационния комитет.

„Снощи проведох видео конферентен разговор с президента на МОК Бах“, коментира Мори. „Президентът Бах изрази увереността си, че МОК и ние трябва да работим като един екип и да си сътрудничим, за да гарантираме успеха на игрите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още