IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандемията продължава да подкрепя бизнеса на Home Depot

Компанията обяви, че повишава дивидента си

20:51 | 23.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Home Depot отчете по-висок ръст на приходите на годишна база за периода от ноември до януари и повиши дивидента си, но финансовият директор на компанията заяви, че тенденцията ще отслабне през тази година, тъй като ще трябва да сравнява резултатите си с тези от успешната 2020 г., пише Wall Street Journal.

Приходите на Home Depot за последното тримесечие са достигнали 32,26 млрд. долара, което представлява 25% повишение спрямо същото тримесечие година по-рано. Анализатори, анкетирани от FactSet, прогнозираха 30,63 млрд. долара за периода.

За цялата фискална година приходите от продажби на компанията са нараснали с 20% до 132,11 млрд. долара. Този растеж е свързан с тенденцията да се харчат повече средства за свързани с дома стоки по време на пандемията. Здравната криза също така насочи потребителското поведение в полза на търговците на дребно, като натежа над разходите за пътувания, отдих и ресторанти.

През последното тримесечие броят на потребителските трансакции на Home Depot се е увеличил с 12,8% до 416,8 млн. долара, а размерът на средната трансакция е нараснал до 75,69 долара, спрямо 68,29 долара през четвъртото тримесечие на 2019 г. Компанията завърши тримесечието с 2296 търговски обекта.

За четвъртото тримесечие Home Depot отчете 2,86 млрд. долара печалба, или 2,65 долара на акция, спрямо 2,48 млрд. долара, или 2,28 долара на акция, година по-рано. Анализатори очакваха сумата да е 2,61 долара на акция.

Позовавайки се на несигурността, причинена от пандемията, Home Depot не пожела даде официална прогноза за резултатите си за 2021 г. Главният финансов директор Ричард Макфейл очаква, че ако нивата на търсенето от края на 2020 г. се запазят и тази година, приходите от продажби за 2021 г. в обекти, отворени поне от година, ще са със същия размер като миналогодишните или малко по-високи.

Освен това Home Depot повиши тримесечния си дивидент с 10% до 1,65 долара на акция, което се равнява на 6,60 долара годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още