IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pandora намали очакванията си за растеж на продажбите

Компанията заяви, че органичният растеж за третото тримесечие е отрицателен поради продължаващото разчистване на инвентара

13:34 | 05.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Източник: Ройтерс</em></p>

Източник: Ройтерс

Pandora намали прогнозата си за органичен растеж и предупреди инвеститорите, че тази година ще достигне само долния край на очаквания диапазон на оперативната печалба, тъй като програмата за разчистване на инвентара, която компанията е предприела, оказва влияние върху резултатите.

Въпреки че базираният в Копенхаген производител на бижута спазва насоките си за 2019 г., той намали своята прогноза за маржа на печалбата от 28% до диапазон от 26-27%, според изявление, направено от компанията във вторник.

В същото време Pandora заяви, че засилва усилията си за намаляване на разходите. Компанията наблюдава отрицателен органичен растеж в диапазона от 7-9%, съобщава Bloomberg.

„Продължаваме да вярваме, че през четвъртото тримесечие ще наблюдаваме подобрение, макар че точната величина очевидно е обект на несигурност“, казва главният изпълнителен директор Александър Лацик. „Финансовите резултати от третото тримесечие бяха белязани от нашето преднамерено търговско нулиране и ние ще продължим да вземаме всички необходими решения в подкрепа на дългосрочното здраве на Pandora“, допълва той.

Pandora представи план за намаляване на разходите и се опитва да съживи интереса към своите талисмани и гривни, като промени своя бранд и опрости продуктовата си гама. Базираната в Копенхаген компания заяви, че органичният растеж за третото тримесечие е отрицателен поради промяна в условията на плащане в Италия, както и заради продължаващото разчистване на инвентара чрез намаляване на застоялите стоки.

„Разчистването струва пари“, казва в забележка Пер Ханцен, инвестиционен икономист от Nordnet.

От Pandora споменават също, че положителният ефект за продажбите от отварянето на нови магазини е по-нисък от очакваното.

Лацик, чийто предшественик беше уволнен миналата година, е превърнал разчистването на инвентара в основна цел. Той е на път да постигне почти 30% ръст на цената на акциите през 2019 г., което би сложило край на две години загуби на фондовата борса за Pandora. Стойността на компанията, обаче, все още е само на около една трета от пиковото равнище, достигнато през 2016 г.. Сегашната й пазарна капитализация е около 34 млрд. датски крони (около 4,5 млрд. евро).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още