IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Париж планира маршрути за електрически летящи таксита за Олимпиадата

Вертикалното излитане и кацане на електрически летателни апарати бързо се превръща в нов транспортен пазар

21:15 | 26.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Франция ще започне да тества електрически въздушни таксита през идните месеци в хъб извън Париж с цел да има два летателни маршрута за превоз на пътници за Летните олимпийски игри през 2024 г., предава Bloomberg.

Единият маршрут ще свързва летищата „Шарл дьо Гол“ и „Бурже“, а другият ще бъде между две предградия югозападно от френската столица, съобщи компанията Aeroports de Paris в комюнике в четвъртък.

Volocopter, Airbus, Vertical Aerospace Group, Lilium и Joby Aviation са сред самолетостроителите, които участват в проекта наред с френската Гражданска авиация, съобщи операторът на летищата. Зоните за кацане и излитане в центъра Понтоаз-Кормей-ан-Вексан са били приспособени за тестове по-рано тази година.

Вертикалното излитане и кацане на електрически летателни апарати бързо се превръща в нов транспортен пазар, като разработчици набират стотици милиони долари за проектите си. Британската компания Vertical Aerospace и германският ѝ конкурент Volocopter са сред европейските компании, които се състезават за поръчки наред с Lilium.

Френският проект се прибавя към нарастващия списък от планирани бази в света, включително промотираните от инфраструктурната компания Urban-Air Port и южнокорейската автомобилна компания Hyundai Motor, която цели да открие първи обект в началото на следващата година в Ковънтри, Англия.

Тестовете на двата маршрута в Понтоаз ще включват измерване на шум и вибрации при полети на Volocopter, безопасно интегриране на дронове и на електрически летателни средства с вертикално излитане към конвенционалния въздушен трафик, зареждане на батерии и поддръжка на апаратите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още