IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паркомясто в Хонконг беше продадено за 765 хил. долара

Броят на колите в града расте много по-бързо, отколкото паркоместата

14:28 | 06.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пазарът на паркоместа в Хонконг е по-горещ от всякога. Едно паркомясто пред луксозен жилищен блок в квартал Хо Ман Тин смени собствеността си срещу рекордните 6 млн. хонконгски долара (765 хил. американски долара), предава Bloomberg.

„Това е лудост“, казва Дарин Уо, колекционер на класически автомобили, който преместил своите Mercedes-Benz 600 Pullman от 1968 г. и огненочервен Fiat Abarth от 1957 г. в Калифорния, за да спести пари от съхранението им.“Да си купя паркомясто? Няма начин. Бих могъл да купя пет коли за същата сума“, споделя той.

Средната цена на паркомясто сега е около 2,25 млн. хонконгски долара (близо 300 хил. американски долара), което е повишение с над шест пъти от 2006 г. насам. На фона на това поскъпване ръстът на жилищния пазар в града, който е най-недостъпният в света, изглежда скромен.

Цените на жилищата са нараснали 3,4 пъти за същия период. През първото полугодие паркоместа за около 10,3 млрд. хонконгски долара (1,31 млрд. американски долара) са сменили собствеността си, което е повишение спрямо 6,58 млрд. хонконгски долара (840 млн. американски долара) в същия период на миналата година, сочат данни на Midland Realty Services.

Притежателите на автомобили в Лондон и Ню Йорк имат сходни проблеми. В Манхатън паркоместата пред луксозни жилища се предлагат на цена от 1 млн. долара, съобщава New York Times.

Вината отчасти е на предприемачите в Хонконг. Те печелят повече пари от жилищни сгради, отколкото от гаражи, така че съотношението между паркоместа и жилища намалява, казва Денис Ма, ръководител на изследванията за Хонконг в консултантската компания JLL.

Броят на паркоместата е нараснал само с 9,5% до 743 хил. от 2006 г. до 2016 г., докато частните коли са се увеличили с 49% до 536 025, показва доклад на транспортната служба в града.

Жителите на Хонконг са свикнали с космическите цени. Градът е най-недостъпният жилищен пазар в света осем поредни години.

Спекулантите задълбочават проблема с недостатъчните наличности. Паркингите за автомобили се превръщат в привлекателна алтернатива на имотите в последните години, особено откакто правителството наложи допълнителни данъци и затегна тавана на ипотеките, за да овладее цените на жилищата.

Паркомясто на цена от 2,25 млн. хонконгски долара върви с гербов налог от 3% спрямо данъците за закупуване на жилище, които могат да достигнат 30%. Освен това има допълнителен данък от 15% за смяна на имота в рамките на една година, докато автомобилните паркинги са освободени от този налог.

„Това предоставя възможност за краткосрочна инвестиция, която жилищата не могат да осигурят“, казва Патрик Уон, имотен анализатор на Bloomberg Intelligence в Хонконг. „Доходността не е твърде висока, но когато се говори за увеличаване на стойността на капитала, кой се интересува от доходността?“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още