IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Prada достигна петгодишно дъно

Компанията трябва да възроди марката Prada, препоръчват анализаторите

22:02 | 08.04.16 г.
Печалбата на Prada достигна петгодишно дъно

Prada SpA отчете най-ниските си печалби за последните 5 години заради намаляващото търсене в Азия. От компанията заявиха, че е невъзможно да направят каквито и да било прогнози за тази година като така засилиха натиска върху изпълнителния директор Патрицио Бертели, да съживи марките на италианската модна компания, съобщи Bloomberg TV Bulgaria.

Нетният приход на Prada за годината намалява с 27% до 330, 9 милиона евро, съобщи производителят, сред чиито брандове са дамските чанти Miu Miu и обувките Church’s. Отчетът се размина с пазарните очаквания, които бяха за около 348 милиона евро. 

„Това, което те трябва да направят е да възродят марката Prada,“ заяви Марио Ортели, анализатор в Sanford C. Bernstein.

Prada се превърна в олицетворение на неудачите на луксозния сектор. Продажбите на най-големия пазар, Азия, спаднаха с 16%. Prada пострада от срива в търсенето в Китай, от силния долар и терористичните атаки в Европа.

Финансовият директор на компанията напусна през февруари след като работи десет години за марката. Акциите са загубили 40% от стойността си през последната година. При котировка от 25,65 хонконгски долара, те са под цената си при първичното публично предлагане на борсата в Хонконг през 2011 година, когато дебютираха с цена от 39,50 хонконгски долара.

Не всички модни брандове страдат от влошаването на пазара. Gianni Versace SpA отчетоха 20% ръст в печалбите през последната година, а главният изпълнителен директор Джакомо Ферарис заяви миналия месец, че гледа с предпазлив оптимизъм на предстоящата година.

Складовата наличност от готови продукти на Prada се е повишил със 7,6% до 614 милиона евро в края на 2015 година. Ръстът на печалбите не съответства на новооткритите магазини, които подрониха рентабилността заради увеличените разходи за наем и персонал.

Продажбите на кожени стоки са намалели с почти 10%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още