IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Prada за третото тримесечие спадна повече от очакваното

Компанията се бори със слабите продажби в Азия, причинени от протестите в Хонконг

16:54 | 05.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Prada отчита по-голям от очакваните 44%-ен спад в печалбата за третото тримесечие, тъй като продемократичните протести в Хонконг се отразяват негативно на продажбите на производителя на луксозни стоки в Азия, пише Bloomberg.

Нетната печалба на компанията намалява до 74,5 млн. евро през трите месеца до октомври. Средната оценка на анализаторите беше за печалба в размер на 108,6 млн. евро. Продажбите се свиват с 5,6% до 801 млн. евро.

Протестите в Хонконг доведоха до спад в потреблението, тъй като някои производители на луксозни стоки затвориха магазините си. Слабите разходи на туристите в Европа също се отразяват негативно на компанията, тъй като водят до спад от 11% в продажбите на кожени изделия при фиксирани валутни курсове.

Продажбите в Далечния Изток, които са една трета от общите продажби на компанията, спадат с 13%, без валутните промени.

Миналия месец Burberry обяви, че ситуацията на пазара на луксозни стоки става все по тежка заради валутните колебания и по-слабото търсене в Азия, което води до намаляване на приходите.

Prada обяви, че маржовете ѝ на печалба ще останат под натиск през втората половина на годината, въпреки че годишните продажби ще са почти без промяна.

Компанията обяви днес, че планира да вземе мерки за постигането на ефективност в краткосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още