IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на производителя на Nivea се свива заради силното евро

И добрите резултати на дъщерното дружество за лепила Tesa не успяват да компенсират другите проблеми

12:46 | 01.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Германският производител на потребителски стоки Beiersdorf приключи 2017 г. с по-ниска печалба от очакваното.

Годишната нетна печалба на производителя на Nivea е спаднала с 5,2 на сто до 689 млн. евро, обяви листнатата в индекса Dax компания. Причините за това според Beiersdorf са силното евро, еднократни ефекти от миналата година и отписвания. За текущата година обаче отново се очаква „значително по-висока“ печалба, обещава компанията, цитирана от DPA.

За сметка на това компанията не е толкова оптимистична по отношение на оперативните резултати. Оперативният марж (Ebit), който през 2017 г. се е покачил от 15,0 до 15,4 на сто, ще остане на същото ниво през 2018 г. При приходите компанията очаква органичен ръст, при който са изключени валутните ефекти, както и приходите от придобивания, от около 4 на сто. 

Благодарение на добрите резултати на дъщерната компания за лепила Tesa и силното търсене на продукти от основния си бранд  Nivea през 2017 г. Beiersdorf отчита ръст на органичните приходи от 5,7% до 7,1 млрд. евро. Печалбата преди данъци и отчисленията възлиза на 1,088 млрд. евро – със 7,3 на сто повече от преди година. 

На акционерите си Beiersdorf ще предостави отново дивидент от по 70 цента на акция. На това ниво дивидентът е от години. Най-голям акционер в дружеството е семейство Херц, което чрез своя холдинг Maxingvest контролира почти половината от козметичния гигант. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още