IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Sainsbury's остава стабилна въпреки натиска на Brexit

Британската верига супермаркети доказва, че се справя със свиването на рентабилността на индустрията

12:53 | 03.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британската верига супермаркети Sainsbury's доказва, че се справя със свиването на рентабилността на индустрията в резултат на Brexit, след като отчете годишна печалба в съответствие с оценките на анализаторите, съобщава Bloomberg.

Базовата печалба преди данъците на дружеството спада с 1% до 581 млн. паунда през 12-те месеца до 11 март, обяви базираната в Лондон компания Средната оценка на девет анализатори, анкетирани от Bloomberg, бе за 580 млн. паунда. Търговската верига Argos е допринесла със 77 млн. паунда към тази сума.

Бизнесът ни с хранителни стоки остава устойчив на един предизвикателен пазар и ще продължаваме да налагаме иновации в качеството и да инвестираме в цената“, казва главният изпълнителен директор Майк Куп в изявление.

Печалбата на Sainsbury's ще вдъхне увереност на инвеститорите, че компанията отстоява позициите си на пазар, на който спадът на паунда след миналогодишния вот за излизане от Европейския съюз (ЕС) притисна рентабилността. Британските търговци на дребно се опитват да постигнат баланс заради нарасналите разходи внос чрез по-високи цени без обаче да отпратят клиентите си към дискаунтъри като Aldi и Lidl.

Акциите на компанията поевтиняват с 2% до 273,8 пенса в ранната търговия в Лондон.

Sainsbury's заяви, че влиянието на натиска върху разходите остава несигурно. Компанията предлага финален дивидент от 6,6 пенса, което е под прогнозата от проучването на Bloomberg за 7,3 пенса на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още