IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

PepsiCo отчете по-висока от очакванията печалба

По-добрите резултати се дължат на ръста на търсенето на продуктите ѝ в Северна Америка

16:23 | 06.10.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американската компания PepsiCo отчете по-висока от очакваното печалба за тримесечието, след като цените на суровините се понижиха, а търсенето на сладките ѝ изделия и безалкохолните ѝ напитки в Северна Америка се повиши, съобщава Ройтерс.

Освен това компанията повиши целта си за растеж за печалбата си за 2015 г. до 9% от 8% без валутни колебания.

Акциите на PepsiCo поскъпнаха с 3% до 98,25 долара за брой в търговията преди отварянето на пазара във вторник.

Приходите на компанията от бизнеса ѝ с безалкохолни напитки в Северна Америка са се увеличили с 4% през третото тримесечие, като те представляват около една трета от общите ѝ приходи, а тези на бизнеса ѝ със сладки изделия в региона също са се увеличили - с 1%.

Това е първият път, в който PepsiCo успява да надмине прогнозите си за продажбите на безалкохолни напитки за тримесечието в Северна Америка.

Нетната печалба на компанията е спаднала до 533 млрд. долара, или до 36 цента на акция, през тримесечието, приключило на 5 септември. За сравнение - през същия период на миналата година компанията отчете печалба от 2,01 млн. долара, или 1,32 долара на акция.

PepsiCo обяви, че е понесла глоба от 1,4 млрд. долара, или 92 цента на акция, след като е променила счетоводния си метод за операциите си във Венецуела. От следващото фискално тримесечие компанията ще премахне резултатите си от поделението си в страната от общия баланс.

Без специалните ефекти компанията отчита печалба от 1,35 долара на акция.

Нетните приходи са се понижили с 5,2% до 16,33 млрд. долара, с което отбелязва четвърто поредно тримесечие на спад.

Средната оценка на анализаторите беше за печалба от 1,26 долара за акция и приходи от 16,15 млрд. долара, сочат данни на Thomson Reuters.

Групата успя наскоро да повиши цените на своите продукти. Търсенето от страна на нововъзникващите пазари също кара компанията да бъде оптимист. Главният изпълнителен директор Индра Нуйи наскоро постанови програма за строги икономии, която сега се отплаща на PepsiCo. Според Нуйи  компанията е напът да изпълни целта си за икономии в размер на 1 млрд. долара през тази година.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още