IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

PepsiCo отчита спад на печалбата и приходите

Валутните колебания се отразиха негативно на резултатите на компанията

17:14 | 11.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Приходите и печалбата на PepsiCo за четвъртото тримесечие спаднаха заради ефекта от колебанията на чуждестранните валути, които се отразиха негативно на резултатите на компанията.

За периода Pepsi отчита 1,31 млрд. долара печалба, което е под 1,74-те млрд. долара, реализирани година по-рано. Приходите са в размер на 19,95 млрд. долара. От компанията разкриха, че валутните колебания са довели до спад в приходите с шест процентни пункта.

Анализаторите, анкетирани от Thomson Reuters, очакваха печалбата от акция да достигне 1,08 долара, а приходите – 19,66 млрд. долара.

Отчетените данни останаха под очакванията на Wall Street за продължаващ растеж на северноамериканското подразделение Frito-Lay, което отчита 3% ръст на приходите.  

Pepsi обяви, че планира да похарчи между 8,5 и 9 млрд. долара за обратно изкупуване на акции и дивиденти през 2015 г., включително 7,3% увеличение на годишния дивидент.

Компанията предупреди, че очаква валутните колебания да свалят приходите и печалбата ѝ от акция със седем процентни пункта през 2015 г. Като изключим валутните колебания, Pepsi очаква печалбата ѝ от акция да нарасне със 7%, а органичните ѝ приходи с около 5%.

Pepsi разчита на своя бизнес със снаксове напоследък, за да компенсира проблемите с по-слабото търсене на газирани напитки. Последните повишения на цените, както и съкращаването на разходите и растежа на развиващите се пазари, компенсираха слабото търсене и проблемите с валутните колебания.

През последното тримесечие обемът на реализираните напитки и на хранителните продукти на Pepsi нарасна с 2%. На ключовия си пазар за газирани напитки – Северна Америка, фирмата отчита спад от 2 на сто през тримесечието, докато негазираните се радват на ръст от 4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още