IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Перлен медальон на Мария-Антоанета събра на търг рекордните 36 млн. долара

Цялата колекция, част от която е бижуто, бе продадена за близо 53 млн. долара

16:25 | 15.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Медальон с перла и диаманти, принадлежал някога на печално известната френска кралица Мария-Антоанета, беше продаден за сумата от 36 млн. долара по време на търг на Sotheby's в Женева. Според организаторите сумата е рекордна за перла.

Звездата на аукциона беше купена след ожесточено наддаване, като преди това бе оценявана на 2 млн. долара.

Украшението е част от мащабна колекция, продавана от италианската благородническа фамилия Бурбон-Парма, съобщава ВВС. Някои от представените бижута не са били излагани на обществени места от 200 години насам.

Предишният рекорд за най-скъпо перлено бижу се държеше от огърлица, принадлежала някога на Елизабет Тейлър. Тя бе продадена от Christie's през 2011 г. за сумата от 11,8 млн. долара.

От Sotheby's определиха предметите в аукциона за „една от най-важните благороднически бижутерски колекции, които някога са се появявали на пазара“.

Сред другите предмети, които бяха включени в търга, бяха триредна перлена огърлица, продадена за над 2 млн. долара, чифт перлени обеци, пръстен с монограм, както и кичур от косата на Мария-Антоанета.

Цялата колекция беше продадена за общата сума от близо 53 млн. долара.

Мария-Антоанета е австрийска принцеса, която се жени за френския крал Луи Шестнадесети. Екстравагантният начин на живот ѝ навлича обществени критики в годините, довели до Френската Революция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още