IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pernod Ricard обеща да повиши маржовете си след нападка от активист инвеститор

Френската група за алкохолни напики представи силни данни за първото полугодие

18:39 | 07.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Френската група за алкохолни напитки Pernod Ricard, която е цел на активиста инвеститор Elliott, обеща да подобри маржовете си на печалба и възвръщаемостта за акционерите в рамките на нов тригодишен стратегически план, предава Ройтерс.

Втората по големина компания за спиртни напитки в света след Diageo повиши и перспективите си за ръста на печалбата за 2018/19 г., след като би прогнозите за оперативната печалба за полугодието благодарение на силното търсене на премиум коняк в Китай.

Имахме най-доброто първо полугодие от 2011 г. Представянето ни се ускорява. Мой приоритет е да създам трайна стойност и се надявам, че това ще задоволи всички акционери“, заяви главният изпълнителен директор Александър Рикард за Ройтерс.

Рикард посочи още, че няма планове, както предполагат някой анализатори, да продава активите с шампанско на групата, включително брандовете Mumm и Perrier-Jouet.

Elliott, която има дял от малко над 2,5% в Pernod, призова фамилната компания да повиши маржовете си на печалба, за да съответстват повече на тези на Diageo.

Инвеститорът освен това иска Pernod да подобри корпоративното си управление и предложи икономии за 500 млн. евро, както и опции като сливане с друга компания за алкохолни напитки.

Elliott е отказал коментар след отчета.

Pernod заяви още, че до 2021 г. планира да увеличава маржа на оперативната си печалба с 50-60 базисни пункта годишно, стига да може да постига органичен ръст на продажбите от 4-7% след 6% за финансовата 2017/18 г.

Компанията обяви и планове за икономии в размер на 100 млн. евро, за да даде тласък на ръста на маржовете.

Миналия месец Pernod Ricard предприе стъпки към подобряване на управлението си, назначавайки Патрисия Барбизе за новосъздадената роля на водещ независим директор.

Александър Рикард – 46-годишният внук на основателя на компанията, направи ръста на продажбите топ приоритет, когато пое управлението през 2015 г.

Той защитава дългосрочната си стратегия, при която – подкрепена от възстановяването на търсенето на премиум напитки в Китай – компанията бележи ръст на продажбите до 6% през 2017/18 г. и 7,8% през първата половина на 2018/19 г.

Компанията заяви днес, че очаква да постигне икономии за 200 млн. евро до юни 2019 г. - година преди първоначалната цел.

Анализаторите обаче смятат, че може още да се направи за Pernod Ricard, която има марж на печалбата от 26,23% за 2017/18 спрямо 31,4% за конкурента Diageo.

Органичният ръст на оперативната печалба за първото полугодие е нараснала с 12,8% на годишна база до 1,654 млрд. евро при ръст на продажбите на групата от 7,8% до 5,185 млрд. евро, подкрепени от 28-процентов скок на продажбите в Китай.

Силното полугодие на Pernod е спечелило и от предварителните доставки на коняк за Китай преди фестивала в средата на есента и Китайската нови година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още