IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет причини да притежаваш тим от НБА

Въпреки че 22 от общо 30 отбора в лигата са на загуба за миналата година, два смениха притежателите си срещу по-висока цена, а един е съвсем близо до продажба

17:03 | 18.07.11 г.
<p>
	Собственикът на Ню Джърси Нетс Михаил Прохоров. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Собственикът на Ню Джърси Нетс Михаил Прохоров. Снимка: Ройтерс

Наблюдавайки нарастващите караници между Националната баскетболна асоциация на САЩ и състезателите в нея, простено Ви е, ако се чудите защо собствениците на лигата търпят подобно положение на нещата, се посочва в коментар на MarketWatch.

В края на краищата комисарят на лигата Дейвид Стърн бе така добър да обяви, че 22 от общо 30-те отбора в лигата са на загуба за миналата година, а общите загуби са на стойност 300 млн. долара.

Всичко това се случва в лига с гарантирани договори на играчите и най-висока средна годишна заплата в света.

И въпреки това само през миналата година Детройт Пистънс и Голдън Стейт Уориърс, които са тежки финансови играчи, си намериха купувачи, а Филаделфия Севънти Сиксърс бе на косъм да бъде продаден.

Има някои сериозни проблеми, като не на последно място стои въпросът дали липсата на собственик в Ню Орлийнс Хорнетс ги прави жизнеспособни.

Но ето и пет причини, поради които да си собственик на клуб от НБА остава приврекателна възможност:

1. Ще направиш пари, когато продадеш клуба.

Стърн е горд с факта, че през повече от 25-те години, в които е комисар, само един отбор е продаден за по-малко пари, отколкото е купен. А пък и имаше изключителни обстоятелства в продажбата на Шарлът Бобкетс на Майкъл Джордан.

По-типична е настоящата продажба на Пистънс – продаден през април на частния инвеститор Том Гоурс за между 300 млн. и 425 млн. долара въпреки загубите, оценявани между 20 и 30 млн. долара годишно. Бил Дейвидсън купи клуба за 8 млн. долар през 1974 г., което преизчислено в днешни пари дава 37 млн. долара.

Филаделфия бяха закупени през 1996 г. за 125 млн. долара – с инфлацията до днес 180 млн. долара – и скоро ще бъдат продадени за около 300 млн. долара.

Подобна възвръщаемост може да покрие доста загуби.

2. Да си собственик на отбор може да ти помогне за друг бизнес, който развиваш.

Да притежават отбор от НБА за някои собственици може да е от помощ за останалите части от бизнес империята им.

Quicken Loans и Amway платиха пазарната стойност за правата на залите на Кливлънд Кевалиърс и Орландо Меджик, заяви Джим Андрюс, старши вицепрезидент на IEG. Но тъй като не получиха отстъпки, фактът, че компаниите и спортните клубове имат едни и същи собственици определено им помогна да получат вътрешна информация за процеса на наддаване за правата, добави той.

За собственици на клубове с бизнес, който искат да развиват, този вид представяне пред публиката на фланелките на тим от НБА може да бъде голям тласък.

3. Колко реални са загубите?

През миналата седмица CNBC.com съобщи, че Ню Джърси Нетс са похарчили над 13 млн. долара годишно за разходи по лихви, което е типично за повечето отбори в лигата, изплащащи дългове, нараснали заради закупуването на клуб или заради построяването на нова зала.

От Асоциацията на играчите в НБА смятат, че този тип разходи не би трябвало да се включват в анализа на финансовите резултати на клубовете – дебат, подобен на този за амортизацията.

Но както става ясно от скорошен доклад на Deadspin, дори от счетоводните загуби може да се извлече изгода, като те бъдат пренасяни в следващи години с положителни резултати, за да намалят облагаемата печалба.

4. Това ще Ви направи известни.

Марк Кюбън и Михаил Прохоров могат да потвърдят статута на знаменитост, който идва с притежаването на тим от НБА. И двамата бяха милиардери, преди да закупят клубовете, но тази собственост им осигури 8 000 световни профила в The New York Times и редовна поява по телевизията.

И докато притежаването на клуб води до стрес, за повечето собственици - вече невероятно богати и фенове на НБА от детските си години - то често е едновременно реализиране на мечта и развлечение.

5. Всъщност може и да реализирате печалба.

Дори като се вземат данните от НБА като основа, има 8 клуба, които са реализирали печалба за своите собственици през миналата година.

Някои от тях като Лос Анджелис Лейкърс и Ню Йорк Никс със силните си пазарни позиции без грижи реализират десетки милиони годишна печалба според запознати.

А за тези клубове, които в момента страдат има надежда, която предлага настоящият локаут: цялата същност на спора с играчите е как да се направи система, където масовите загуби са спомен от миналото.

„Ако говорим логично, колкото по-малко плащате на състезателите си, толкова повече пари ще останат за Вашия джоб или да платите за привилегии за членство в друг клуб“, заяви Чарлз Бейкър, корпоративен партньор по сливанията и придобиванията в адвокатската компания DLA Piper и ветеран в сделките в професионалния спорт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още