Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Петрол от рециклирани автомобилни гуми

Френско-германската Pyrum Innovations е уверена, че може да постигне това чрез пиролиза

Да се рециклират стари автомобилни гуми, за да се получи качествен петрол? Френско-германска фирма в германската провинция Саар увери, че може да постигне това, ползвайки пиролиза.

Производители на автомобилни гуми обаче гледат с недоверие на подобни твърдения и се осланят на свои собствени изследвания, съобщи сп. "Сианс е авнир".

След тригодишни изследвания и инвестиции на стойност 10 милиона евро, фирмата Pyrum Innovations със седалище в Дилинген близо до френската граница извършва последни довършителни работи върху своя метален силоз, висок 25 метра.

Принципът на действие е следният - гранули от стари автомобилни гуми са подгрявани до температура близо 700 градуса Целзий в инертна среда, за да се избегне горенето. Става въпрос за вертикален реактор, който по външния си вид донякъде напомня капсула "Союз".

"Петролът се произвежда при кондензацията на молекулите", поясни 28-годишният Паскал Клайн, единият от двамата основатели на Pyrum Innovations. Според него, след като бъде рафиниран, 60 процента от получения по този начин петрол може да се превърне в еквивалент на дизелово гориво, 30 процента - в еквивалент на бензин, а 10 процента - в разтворители.

От Pyrum Innovations твърдят, че с помощта на своя силоз, проектиран за рециклиране на 5000 тона автомобилни гуми годишно, 50 на сто от полученото гориво ще е петрол, 38 на сто - кокс, а 12 на сто – газ.

От фирмата се надяват технологията й да бъде пусната в продажба през следващите няколко месеца. (БТА)

По статията работи: Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
УЕФА слага на пауза спасителния си фонд за европейския футбол