IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Писмо на Айнщайн беше продадено на анонимен купувач за 32 хил. долара

Документът е специален, защото в него великият учен прогнозира какво ще се случи в Германия десетилетие преди нацистите да поемат в свои ръце властта

13:50 | 14.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Писмо от 1922 г., в което Алберт Айнщайн споделя страховете си от нарастването на антисемитизма в Германия, повече от десетилетие преди нацистите да поемат в свои ръце властта, бе продадено за 32 хил. долара на търг в Израел, предаде Ройтерс. 

"Тук настъпват мрачни времена от икономическа и политическа гледна точка. Щастлив съм, че мога да избягам от всичко", е написал 43-годишният по онова време физик до сестра си Мария, след като напуска Берлин, за да се установи на място, което не се споменава в писмото.

Айнщайн, който три месеца по-късно става Нобелов лауреат, бяга от германската столица след убийството на дългогодишния му приятел, външния министър Валтер Ратенау, който е с еврейски произход, от десни екстремисти и след като е предупреден от полицията, че той може да е следващият. "Никой не знае местонахождението ми. Чувствам се добре въпреки антисемитизма сред германските ми колеги", отбелязва в писмото си ученият. 

В него се споменава и за планирано от Айнщайн пътуване до Япония. Това навежда на мисълта, че писмото е написано, докато той чакал да се качи на кораб в северното пристанище Кил. 

"Писмото е специално, защото Айнщайн прогнозира какво ще се случи в Германия след 10 години", заяви Мерон Ерен, съосновател на Kedem Auctions в Йерусалим, която продаде артефакта на неидентифициран купувач.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още