IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Писнало ви е от старите мебели - Ikea ще ги изкупи обратно

Програмата на най-голямата компания за търговия с мебели в света ще бъде в сила в 27 страни от 24 ноември до 3 декември

20:30 | 13.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Nicolas Axelrod/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nicolas Axelrod/Bloomberg

Хората, на които са им писнали мебелите за дома от Ikea като кухненски бюфети, шкафове и маси, имат възможност да ги продават отново на компанията за търговия с мебели за препродажба в магазините й като стоки втора употреба, съобщава Ройтерс.

Най-голямата компания за мебели в света информира, че инициативата „Обратно изкупуване“ е част от целта й да стане „напълно кръгов и климатично положителен бизнес до 2030 г.“.

Въз основа на програмата, действаща в 27 страни от 24 ноември до 3 декември, клиентите ще получават ваучери, които да използват в магазини на Ikea, като стойността им ще зависи от състоянието на продаваните обратно мебели.

Клиенти с мебели, които „изглеждат като нови“ без надрасквания, ще получават 50% от оригиналната цена. Стоките в „много добро“ състояние с малки надрасквания ще носят 40%, а „значително износените“ с множество надрасквания мебели ще носят на собствениците си 30% от цената, която са платили за тях.

Ikea съобщи, че ваучерите няма да имат краен срок, за да бъдат насърчени клиентите да купуват стоки, само когато са им необходими.

„Правейки устойчивото живеене по-просто и достъпно, Ikea се надява, че инициативата ще помогне на клиентите й да заемат позиция срещу прекомерното потребление този Черен петък и през идните години“, съобщи компанията, имайки предвид 27 ноември, когато много компании за търговия на дребно предлагат големи отстъпки на продуктите си.

Ikea информира, че всичко, което не може да се препродаде, ще бъде рециклирано или дарено за благотворителни цели. Компанията планира да 2021 г. да има специално обособени зони във всеки магазин, където хората да могат да продават обратно старите си мебели и да откриват поправени или преустроени стоки.

Миналата седмица Ikea съобщи, че очаква приходите ѝ от продажби да се върнат към растеж тази година, след като коронавирусната криза засилила интереса на купувачите към повече разходи за дома. Според компанията тази тенденция ще се запази за дълго време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още