IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Писъкът" на Мунк е била купена от американски милиардер

Известният колекционер от Ню Йорк Леон Блек притежава картини за над 750 млн. долара

10:00 | 13.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Известният колекционер от Ню Йорк Леон Блек. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Известният колекционер от Ню Йорк Леон Блек. Снимка: Ройтерс

Купувачът на картината на норвежкия художник Едвард Мунк  "Писъкът" е американският бизнесмен и известен колекционер от Ню Йорк Леон Блек, съобщи Wall Street Journal. За  произведението той плати на търг на Sotheby's през май 2012 г. рекордните 119,9 млн. долара.

Официално нито Блек, нито неговата компания Apollo Global Management са коментирали съобщението.

Известно е, че наддаването за "Писъкът" през май продължи едва 12 минути. За това време цената се е покачила почти три пъти от първоначалните 40 млн. долара. Името на новия собственик обаче бе държано в тайна.

По данни на Wall Street Journal Леон Блек е добре известен колекционер на произведения на изкуството. Твърди се, че притежава картини на стари майстори, импресионисти и модерно  изкуство за повече от 750 млн. долара.

През 2009 г. именно той купи на търг на Christie's рисунката на Рафаело "Глава на муза", като плати за нея 47,6 млн. долара. За онова време цената бе рекордна за подобно произведение. 

Заедно с шефа на козметичната империя Este Lauder Роналд  Лаудер през 2006 г. Леон Блек се  сдоби на търг с картината "Улична сцена в Берлин" на германския експресионист Киршнер срещу сумата от 38 млн. долара - рекордна за творба на този автор. Тандемът постави и други рекорди.

За разлика от Лаудер обаче, който излага своите колекции и те могат да бъдат видени от широката общественост, Блек дължи произведенията далеч от чуждите очи. А колекцията му съдържа творби на Ван Гог, акварели на Търнър, произведения на Уорхол, китайски бронзови скулптури. Всичко това се съхранява в дома му в Ню Йорк.

Широката общественост в САЩ все пак сигурно ще има възможност да се наслади на "Писъкът" на Мунк. Бизнесменът е член на съвета на директорите на два музея - на  Метрополитън и на Музея на модерното изкуство (MoMA). Не е изключено между тях да се разгори истинска война за правото кой да изложи "Писъкът" на Мунк.

"Писъкът" е нарисувана от Мунк през 1893 г. и е една от най-известните от епохата на модернизма. Произведението първоначално е озаглавено "Отчаяние". Това е най-прочутата  картина на Мунк, която се смята за икона на екзистенциалното страдание и безпокойството, преследващи човека в съвременната цивилизация.

"Писъкът" е една от картините от серия, наречена "Фризът на живота", в която Мунк изследва темите за живота, любовта, страха, смъртта и меланхолията.  Както при много негови творби, художникът рисува четири нейни версии - две с маслени бои, две с пастели. Три от тези  произведения се намират в норвежки музеи, а само едно е в частна колекция. Именно то бе предложено на търга. Собственик на "Писъкът" бе норвежкият милионер Петер Олсен. Той  наследява произведението от баща си, богатият корабовладелец Томас Олсен,  който е бил съсед и приятел на Мунк.

От 20-те години на миналия век Томас Олсен покровителства  художника, купувайки много от неговите картини. След като нацистите, които смятат творчеството на Мунк за "дегенеративно", идват на власт в Германия, Олсен организира изнасянето на 74  произведения от Германия и по този начин ги спасява от възможно унищожение.

След като войските на Хитлер окупират Норвегия, през 1940 г. Олсен и семейството му бягат във Великобритания, като преди това скриват колекцията картини на Мунк във фермата си в провинцията.

Според критиците картината "Писъкът", която сега принадлежи на Леон Блек и е нарисувана с пастели, се отличава от другите три варианта с особено ярката си цветова палитра. На задната страна на картината има и текст, написан от Мунк, с който той  обяснява сюжета: "Моите приятели стигнаха далеч, аз изостанах, тръпнейки от безпокойство, усещах великия Вик на Природата."  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още