Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Пивоварите са инвестирали 60 млн. лева за зелени решения за четири години

Разделното събиране на отпадъци може да понижи потреблението на енергия и суровини от 70% до 90%, коментира Ивана Радомирова, изпълнителен директор на СПБ

Пивоварите са инвестирали 60 млн. лева за зелени решения за четири години

Снимки: Investor.bg и Съюз на пивоворите

За последните четири години инвестициите в зелени решения при производството на бира надхвърлят 60 милиона лева. Това съобщи Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България (СПБ), при откриването на Пролетния бирен салон.

Още по темата

Ековложенията включват както олекотени и рециклируеми материали за бирени опаковки, така и инвестиции в производствено, логистично, енергийно и технологично оборудване с висок коефициент на пестене и оползотворяване на природни, енергийни и други ресурси.

"Важно е да се знае, че устойчивото развитие на бранша зависи от всеки етап в производството на бира – от веригата на доставките до дистрибуцията и консумацията на бира. Например разделното събиране на отпадъци може да доведе до понижаване на потреблението на енергия и суровини от 70% до 90% и същевременно намалява замърсяването на въздуха и водите", обясни Ивана Радомирова.

По думите ѝ през 2020 г. от пуснатите на пазара 7680 тона бирени пластмасови бутилки (PET) са рециклирани 44%. С тяхната преработка са спестени 24 500 киловатчаса енергия и 5100 тона въглеродни  емисии.

Друга екоинициятива на Съюза на пивоварите е монтиране на кошове за разделно събиране на пластмасови бутилки, които ще бъдат поставени в градовете, в които има бирени заводи. Те ще бъдат безвъзмездно предоставени на общините във Велико Търново, Стара Загора, Хасково, Шумен и Лом.

Всички материали, от които са направени бирените опаковки – стъкло, полиетилентетрафалат и алуминий, са стопроцентово рециклируеми с възможност за многократен цикъл на употреба. Целта е до 2029 г. да се постигне 90% разделно събиране, за да се рециклират пластмасовите бутилки и те да съдържат поне 30% повторно използвана пластмаса.

На този фон в световен мащаб 56% от рециклираните пластмасови опаковки намират пазар при производителите на килими и дрехи. Нужни са пет пластмасови бутилки за направата на един квадратен метър полиестерен килим, една фланелка с размер XXL или за пълнежа на едно яке за ски. Полиестерните влакна от две пластмасови бутилки пък са достатъчни за изработването на една бейзболна шапка.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
0
 
4
khao до: cyclop
преди 1 месец
Няма профилна снимка
за теб ли? ... изащо е нужно да си хабя думите за неуки, фулл оф шит, русороби? Многократно съм писал дълги коментари, когато има мислещ човек от дугата страна с който може да си кажем нещо.... с тене мога, твърде си промит от руската пропагнда... написал съм ти "Все още могат да се връщат" ... но копейката иска поименно и с адрес! Специално за теб... връщал съм във фантастико, в била и в поне 5 квартални магазина в Младост, Слатина, Дървеница! Връщал съм и в магазини по села, планки, курорти !
1
 
1
 
3
cyclop до: khao
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Аре бе, непрекъснато клечиш в коментарите, поне напиши едно единствено мнение от повече от два реда, което да съдържа при това каквато и да е смислена информация. Примерно, като оспорваш написаното, напиши къде могат да се връщат. "Стъклени бутилки могат да се връщат в Била" или "Стъклени бутилки могат да се връщат в ЛИДЛ" или "Стъклени бутилки могат да се връщат във Фантастико" или "Стъклени бутилки могат да се връщат в Била" и тн. Кажи къде могат, щото аз като пробвах, или не могат, или могат с големи условности.
1
 
0
 
2
khao до: cyclop
преди 1 месец
Няма профилна снимка
както ти казах... фул оф шит си! Все още могат да се връщат в магазините!
1
 
4
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Инвестирайте да могат да се връщат стъклените бутилки в магазина, като едно време... Да ви се не види и инвеститорите.

Още от Новини
Kellogg's не успя да блокира нови британски правила срещу затлъстяването