IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Плаващите кейове" на Кристо се пренасят в Бургас

Пристанището в Бургас е купило понтоните от известната арт инсталация, за да направи плаващ кей за състезание

13:14 | 21.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Понтони, част от инсталацията "Плаващите кейове" на Христо Явашев - Кристо в италианското езеро Изео през 2016 година, ще бъдат инсталирани в пристанище Бургас, съобщават от порта.

Този път те няма да са част от арт инсталация, а ще помогнат за реализацията на дейностите по домакинството на Европейското първенство клас "Оптимист", което ще се проведе в Бургас в периода 30 юли - 6 август 2017 година. За целта ще бъде изграден плаващ кей в морето пред Яхт клуб "Порт Бургас".

Инсталацията на Кристо предизвика огромен интерес в Италия през миналата година. "Плаващите кейове" с дължина от три километра бяха изградени върху 220 хил. полиетиленови кубове с висока плътност, които след това бяха покрити със специален оранжев плат.

За 16 дни арт инсталацията привлече над 1,2 млн. посетители.Те имаха възможността да походят "по вода" между островите Монте Изола и Сан Паоло езерото Изео.

От пристанището в Бургас са закупили част от именно тези полиетиленови кубове и предстои те да бъдат монтирани във водата. Това е част от подготовката на пристанището за провеждането на престижна регата. В нея участие са заявили 275 състезатели от 45 държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още