IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Playboy отново се завръща на фондовия пазар

Playboy е поредната, която се отказва от традиционното първично публично предлагане и излиза на пазара чрез сливане с компания за придобиване със специална цел

17:18 | 01.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Williams/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Williams/Bloomberg

Playboy Enterprises Inc., издателят на едноименното еротично списание, ще се завърне на фондовия пазар след близо десетилетие отсъствие чрез компания за придобиване със специална цел.

Playboy съобщи в четвъртък, че ще се слее с Mountain Crest Acquisition Corp., която след това ще вземе името Playboy и ще започне да се търгува на пазара със символа PLBY. Покупката се оценява на 239 млн. долара, като Mountain Crest също така ще придобие и дълг на издателя за 142 млн. долара, съобщава Bloomberg.

Като символ на трансформацията на Playboy в днешното изявление нито веднъж не се споменава думата списание. Компанията, основана от покойния Хю Хефнър през 1953 г., публикува последния си редовен печатен брой миналата пролет, след като по-рано стана тримесечно издание.

Въпреки че все още публикува статии и фотосесии онлайн, Playboy вече се представя като компания за потребителски продукти, като се позиционира в категории като сексуално здраве, стил и външен вид, игри и начин на живот, красота и др.

Компанията посочва, че е записала потребителски разходи за 3 млрд. долара под марката Playboy в 180 държави, а паричните потоци са в размер на 400 млн. долара, договорени до 2029 г.

Playboy е поредната, също като DraftKings Inc., Utz Quality Foods и Opendoor, която се отказва от традиционното първично публично предлагане и излиза на пазара чрез сливане с компания за придобиване със специално предназначение (SPAC - Special-purpose acquisition company, бел. ред.). Това е по-бърз път към търговията, който дава възможност и за не толкова строг надзор на регулаторите.

Компаниите за придобиване със специална цел също търсят нови сделки, след като набраха рекордни суми. Тази година 115 SPAC събраха над 43 млрд. долара от първични публични предлагания в САЩ – повече от половината на сумата, спечелена от този вид компании през всички останали години, показват данни на Bloomberg.

Сделката с Mountain Crest включва продажбата на обикновени акции за 50 млн. долара при цена от 10 долара за акция. Главният изпълнителен директор на Playboy Бен Кон ще остане на поста си

Хю Хефнър направи Playboy частна компания през 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още