IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пловдив ще бъде Европейска столица на културата през 2019 г.

Градът под тепетата беше избран сред конкуренцията на София, Варна и Велико Търново

18:38 | 05.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>снимка: архив Булфото</em></p>

снимка: архив Булфото

Град Пловдив беше избран за Европейска столица на културата 2019 от България след жестока конкуренция със София, Варна и Велико Търново.

13-членно жури начело със Стийв Грийн посочи победителя на официална церемония в културното министерство.

Официалното номиниране на Пловдив от страна на Съвета на министрите на ЕС се очаква да стане през май 2015 г.

В съответствие с решението на Европейския парламент и Съвета на министрите на ЕС, с което се определят критериите за получаване на титлата „Европейска столица на културата“, България и Италия са двете държави членки, които ще си поделят титлата през 2019 г. Окончателният подбор на град в Италия ще се състои през октомври.

Всички български градове финалисти вложиха много сериозни усилия и инвестиции в подготовката на своите проекти.

За подпомагане на културната стратегия градът, спечелил надпреварата, ще получи през 2019 година милион и половина евро от Европейската комисия.

Кандидатурата на Пловдив е най-нискобюджетната, сравнена с тези на конкурентите. Общо за подготовката на бъдещото домакинство са предвидени малко над 38 млн. евро, което е почти три пъти по-малко от парите, които се готви да похарчи София.

Над 15 милиона евро инвестиции в културна инфраструктура ще отидат за най-различни пространства в града. Сред тях са парк Лаута, Тютюневите складове, Концертна зала, кино "Космос", баня "Старинна", Столипиново.

Европейските столици на културата през тази година са Юмеа (Швеция) и Рига (Латвия), през 2015 г. ще бъдат Монс (Белгия) и Пилзен (Чешка република). Вроцлав (Полша) и Доностия Сан Себастиан (Испания) са през 2016 г., Орхус (Дания) и Пафос (Кипър) през 2017 г. и Ла Валета (Малта) и Леуварден (Холандия) през 2018 г.

Още новини от страната четете в Dnes.bg


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още