IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-малките разходи на китайците в Европа се превърнаха в проблем за Prada

Цената на акциите на компанията се срина с 6,5%, след като компанията не оправда очакванията на анализаторите

10:07 | 06.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Акциите на Prada SpA спаднаха до най-ниските си нива от почти две години насам по време на търговията в Хонконг, след като производителят не успя да оправдае пазарните прогнози на анализаторитe. Всичко това се случва на фона на намаляването на китайските разходи в Европа, пише Bloomberg.

Цената на акциите на компанията се срина с 6,5% до 53,7 долара за акция, а това е най-ниското им ниво от август 2012 г. насам. Компанията загуби 22 на сто от пазарната си капитализация от началото на годината, докато спадът на индекса Hang Seng е от 1,2%.

Компанията, която произвежда луксозни стоки, стана силно зависима от разходите на китайските туристи, идващи на почивка в Европа. Това обаче я направи уязвима, когато по-силното евро се отрази на търсенето на пътуванията.

Европейските продажби на Prada спаднаха с 4,1% през първото тримесечие. Изчистеният от валутните колебания ръст на продажбите беше 3,8% за същия период. За сравнение - през предходното тримесечие той беше 11%, а през второто тримесечие на миналата година беше 15%, сочат данни на Credit Suisse Group AG.

"Най-голямото разочарование дойде в Европа и Азия", твърдят Карим Саламатиан и Ребека Куий, анализатори в Credit Suisse. Според тях поредният спад в постоянния ръст на продажбите на Prada се е влошил през последните четири тримесечия.

През първото тримесечие нетната печалба спадна с 24% до 105,3 млн.евро, показват данните на компанията. Резултатът не оправда консенсусните очаквания на седем анализатора, анкетирани от Bloomberg, които бяха за 129,7 млн. евро. Европейската валута се търгуваше за периода по курс 1,370 евро за долар, което е с 3,8 по-висок курс от този преди година.

По думите на главния изпълнителен директор на Prada Патрицио Бертели Европа е "наказана" от спада на пристигащите туристи.

Това ясно личи от статистиките. Анализаторите прогнозираха, че продажбите на компанията ще са за 812,1 млн. евро. Те обаче се понижиха с 0,6 на сто до 777,7 млн. евро, докато еврото ставаше все по-силно спрямо другите валути.

Приходите също са засегнати от програмата за закриване на някои места за търговия на едро, което компанията предприе, за да подобри имиджа си и да се справи със стагнацията на вътрешното търсене в някои части на Европа, посочват от базираната в Милано Prada.

"През следващите месеци мениджмънтът ще се фокусира върху подобряването на представянето на магазините, залагайки на строг контрол върху разходите и на действия за поддържане на продажбите", поясни Бертели.

Приходите от търговията на едро ще спаднат до по-малко от 5 млн. евро тази година, уточни главният финансов директор на компанията Донатело Гали в конферентен разговор. От Prada твърдят, че натискът върху маржовете ще се успокои през годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още