IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-слабата печалба на Swatch подчерта тежката 2016 г. за индустрията

Компанията очаква през 2017 г. пазарните условия да се подобрят и това да насърчи бизнеса ѝ

15:43 | 02.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производителят на часовници Swatch Group обяви спад на печалбата за 2016 г. и намали дивидента си. С това компанията подчерта нестабилността на потребителското доверие по света, както и отслабването на важни пазари, като Хонконг, които засягат швейцарската часовникарска индустрия, пише Wall Street Journal.

Компанията за луксозни часовници преживя тежка 2016 г., отчасти заради по-слабото търсене в Азия и заради факта, че по-големите опасения, свързани с терористични атаки, доведоха до спад на туризма в Европа. Въпреки това анализаторите очакват по-стабилна 2017 г., отчасти благодарение на по-добрия икономически растеж.

Годишните резултати на Swatch отразяват проблемите през 2016 г., като нетната печалба се понижава с 47% до 593 млн. швейцарски франка (597,1 млн. долара). Приходите се свиват с 11 на сто до 7,55 млрд. франка. Swatch понижава дивидента си до 6,75 франка на акция от 7,50 франка на акция през 2015 г.

Миналата година „не беше печеливша за Swatch по всички показатели“, коментират анализатори от Bernstein.

Акциите на компанията понижиха стойността си с 3% по време на ранната търговия.

Фирмата, известна със своите скъпи часовници и като собственик на луксозни марки като Omega, Blancpain и Breguet, обвини за по-слабите резултати серията шокови терористични атаки, които се отразиха зле на туризма в Европа, поскъпването на швейцарския франк, както и по-строгите правила за отпускане на визи, които повлияха на потока от китайски туристи. Не на последно място сред негативните ефекти се нареждат и санкциите, наложени на Русия.

"Заради терористичните атаки във Франция и Белгия туристите до голяма степен липсваха, което доведе до спад на резултатите“, коментираха от Swatch, допълвайки, че отчасти същото се е случило и в Германия, докато в Швейцария влияние е оказал преди всичко поскъпналият франк.

От своя страна отслабването на паунда след решението на Великобритания да напусне Европейския съюз (ЕС) през юни, е довело до по-високи продажби в страната, обясниха от Swatch, макар че по-силният франк е натежал над маржа, когато тези приходи са обърнати във франкове.

И все пак компанията подчерта подобряването на условията през последните месеци и даде по-добра прогноза за 2017 г.

„Ноември, декември и януари показаха, особено в континенталната част на Китай, че има много добър растеж на сегмента за часовници и бижута, със значително подобрение на оперативния марж“, обявиха от Swatch. “Като стъпваме на положителното развитие през последните три месеца, очакваме добър растеж през 2017 г.“.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още