IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-слабата рубла удари печалбата на Carlsberg

Пивоварната компания се подготвя да се изправи срещу новия си конкурент след мегасливането на AB InBev и SABMiller

10:18 | 17.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Датската пивоварна компания Carlsberg отчете печалба за първото полугодие под оценките на анализаторите, след като слабата рубла се е отразило негативно на резултатите, съобщава Bloomberg.

Печалбата преди лихвите, данъците и еднократните ефекти се е понижила до 3,45 млрд. крони (522 млн. долара), заяви базираната в Копенхаген компания в сряда. Средната прогноза на анализаторите бе за печалба от 3,54 млрд. крони.

Главният изпълнителен директор Сеес т Харт заяви, че очаква органичният растеж на печалбата да се забави до около 1% през втората половина от 8% през първото полугодие заради по-високите разходи в Русия, където Carlsberg е най-голямата пивоварна компания.

„Очакваме по-слабата печалба и липсата на актуализирани насоки да разочароват“, пише Карл Уолтън, анализатор в UBS.

Carlsberg повиши оценката си за отрицателните валутни влияния до 600 млн. крони за годината от 550 млн. крони след значително негативно валутно въздействие от Източна Европа, където има 35-процентен дял на пазара в Русия.

Производителят планира да намали с до 2 млрд. крони разходите си до края на следващата година, докато се подготвя да се изправи срещу по-големия конкурент след сливането на Anheuser-Busch InBev и SABMiller. Компанията се изтегля и от пазарите, където растежът се забавя, например Малави и някои операции във Финландия и Полша.

„Имаме някои дейности, които не се случват по начина, който бихме искали. Преразглеждаме ги и продължаваме с програмата за рационализиране на нашия бизнес“, каза т Харт, добавяйки, че други операции може да бъдат прекратени до края на годината.

Продажбите за първата половина са нараснали с 4% на органична база, без да се включват валутните ефекти и придобиванията. Това е над консенсусната оценка за повишение от 3,2%. Приходите от Западна Европа, която формира около 60% от продажбите на Carlsberg, са нараснали с 2% на органична база в съответствие с пазара на бира, заяви компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още